Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

29. 01. 2019. 16:40 >> 18:07

CG I KOSOVO

Za zajedničke projekte oko dva miliona eura

Više od dva miliona eura na raspolaganju je potencijalnim korisnicima za zajedničke projekte Crne Gore i Kosova u oblastima zapošljavanja i turizma, poručeno je na konferenciji održanoj u Prištini povodom objave Drugog poziva IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

"Ukupna raspoloživa sredstva Drugog poziva, koji je otvoren za projektne predloge do 15. aprila 2019, iznose 2,04 miliona eura, a potencijalni korisnici mogu kandidovati projekte u okviru tematskih prioriteta koji se tiču zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije s obje strane granice, te promocije turizma, kulturnog i prirodnog nasljeđa“, istakao je savjetnik zamjenice glavnog pregovarača Vučić Ćetković.

On je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ocijenio da je kvalitetna saradnja između dvije zemlje rezultirala ugovaranjem sedam projekata ukupne vrijednosti 2,3 miliona eura u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata.

Ćetković je podsjetio prisutne da je u okviru Prvog poziva podneseno ukupno 75 projektnih predloga sa 10 puta većim traženim sredstvima nego što je bilo dostupno, što pokazuje potrebu i interesovanje potencijalnih korisnika s obje strane granice da zajednički realizuju projekte koji će doprinijeti unapređenju standarda i kvaliteta života ljudi u pograničnom području, što je ujedno i jedan od osnovnih ciljeva programa.

Saradnja između Crne Gore i Kosova počela je 2010. godine i danas su vidljivi konkretni rezultati te saradnje, poručila je šefica Operativne strukture Kosova u Ministarstvu administracije lokalne samouprave Rozafa Ukimeraj. Ohrabrila je sve potencijalne korisnike da tokom trajanja ovog poziva razmotre uspostavljanje zajedničkih projekata sa opštinama i opštinskim institucijama koje su dio programa, jer one garantuju veću održivost projekata nakon završetka implementacije, ali i da očekuje projekte drugih potencijalnih korisnika.

Predstavnik Kancelarije nacionalnog IPA koordinatora u Ministarstvu za evropske integracije Kosova, Agron Hoti, zahvalio je učesnicima na interesovanju i izrazio nadu da će se trend interesovanja potencijalnih korisnika nastaviti. Nada se, kako je dodao, da će i u okviru ovog Poziva biti uspješnih projektnih ideja i projekata koji će biti održivi i donijeti korist građanima koji žive u pograničnom području.

Šef Odeljenja za saradnju u Kancelariji Evropske unije na Kosovu, Luiđi Brusa, pohvalio je kontinuirani uspjeh Crne Gore u sprovođenju bilateralnih prekograničnih programa, naročito Ministarstvo finansija Crne Gore u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije, imajući u vidu da je ovo već treći objavljeni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u finansijskoj prespektivi IPA II 2014-2020 gdje Crna Gora sprovodi programe u indirektnom upravljanju.

„Ministarstvo administracije lokalne samouprave Republike Kosovo pokazuje da je uspješan partner i da postoji kvalitetna saradnja između ove dvije zemlje“, dodao je on.

Podsjetio je da je Evropska unija za finansijsku prespektivu IPA II 2014-2020 opredijelila 8,4 miliona miliona eura za projekte i podršku ovom programu za tematske prioritete koji su vezani za zapošljavanje, turizam i zaštitu životne sredine.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata Sanja Todorović predstavila je ciljeve Drugog poziva, dostupne iznose, kao i opšta pravila za prijavljivanje projekata od strane potencijalnih korisnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније