Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 01. 2019. 20:47 >> 20:16

INVESTITORI OČEKUJU

Do 2021. nova velika ekonomska kriza

Gotovo tri četvrtine profesionalnih investitora u svijetu predviđa novu recesiju do 2021. godine, dok je 33 odsto njih optimistično u pogledu tržišnih potencijala za ovu godinu, pokazalo je godišnje istraživanje konsultantske kompanije Boston Consulting Group (BCG).

Prema rezultatima istraživanja, čak 73 odsto investitora smatra da je nova recesija na pomolu u odnosu na 53 odsto koji su dijelili takav stav 2017. godine, a usljed narastajuće zabrinutosti oko procjena i zdravlja globalne ekonomije, prenosi Tanjug.

Anketa, sprovedena među portfolio menadžerima i analitičarima koji prate prodajnu i kupovnu stranu, otkriva da su tržišna očekivanja ukupnog godišnjeg dioničarskog prinosa pala na rekordno nizak nivo od 2010, kada je pokrenuto istraživanje, te da investitori prognoziraju da će on iznositi u prosjeku 5,6 odsto u naredne tri godine.

Kao rezultat takvih očekivanja, prema nalazima studije investitori su prošle godine dva puta više vremena trošili na donošenje odluka o ulaganju nego godinu prije, dajući prednost pristupu koji je više orijentisan na vrijednost i brži izlazak iz investicionih pozicija.

Takođe, 48 odsto ispitanika je saopštilo da aktivno razmatra ekološke, socijalne i državne politike kao faktore u procesu donošenja odluka o ulaganju, u nastojanju da ostvare dugoročne rezultate.

Ogromna većina profesionalnih investitora, njih 82 odsto, rekla je da sada ohrabruje kompanije u koje ulažu da se fokusiraju na dugoročno stvaranje vrijednosti.

Ispitanici su procijenili da je samo 50 odsto preduzeća u koje investiraju pravilno uskladilo poslovne, finansijske i investicione strategije, i da 48 odsto kompanija mora da bude agresivnije s ulaganjima u istraživanje i razvoj kako bi stvorile vrijednost.

Prema riječima 43 odsto investitora, kompanije moraju da poboljšaju svoju strategiju alokacije kapitala, pri čemu 64 odsto ispitanika kaže da prioritet daje reinvestiranju u organski rast.

Investitori sada manje favorizuju neorganske investicije i gotovinske isplate, a 39 odsto njih vidi spajanja i akvizicije (M&A) kao poželjniju opciju korišćenja gotovine u korporativnom sektoru, što je manje u odnosu na 48 odsto iz prethodne godine.

Samo 22 odsto anketiranih izjavilo je da preferira povećanje dividende u odnosu na 30 odsto godinu ranije, dok je 21 odsto navelo povećanje gotovine u bilansu stanja kao važan prioritet.

Pored toga, 38 odsto profesionalnih investitora reklo je da kompanije moraju da poboljšaju procese upravljanja rizikom, dok je 37 odsto navelo da kompanije treba da poboljšaju strateški razvoj i planiranje.

BCG je anketu sproveo u oktobru, a njome je bilo obuhvaćeno 260 investitora koji predstavljaju kompanije koje upravljaju imovinom vrijednom izmedu 12 i 15 hiljada milijardi američkih dolara.

Cilj istraživanja je da se sagleda stav investitora o kretanjima na globalnim tržištima vlasničkih hartija od vrijednosti i o prioritetima za stvaranje vrijednosti za dioničare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније