Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

24. 01. 2019. 10:50   >>  10:20 1

DEMOKRATE PITAJU

Ko će i za koliko novca graditi petlju Smokovac?

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović pozvao je ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da javnosti saopšti ko će i za koliko novca graditi petlju Smokovac i od ministra očekuje da podnese krivične prijave protiv onih koji su gradnju prve dionice autoputa ugovarali.

Martinović navodi da je Vlada Crne Gore na sjednici 17. januara ove godine dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova za gradnju prve faze petlje Smokovac. Međutim, dodaje, javnost Crne Gore nema potpune informacije ko će, pod kojim uslovima i za koliko novca izgraditi zaboravljenu petlju Smokovac.

"Po sopstvenom priznanju ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića, prilikom preuzimanja dužnosti od bivšeg ministra, a sadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, u ministarstvu je zatekao haos i, kako sam kaže, nije petlja jedino što se mora raspetljati", navodi se u saopštenju.

Ova izjava, kaže Martinović, ide u prilog ranijim tvrdnjama Demokrata da će, osim petlje, građani Crne Gore za naknadne i nepredvidive radove, kao što su elektro i hidro instalacije, platiti više desetina miliona eura.

"Ministar Nurkovića izjavio je da će do kraja 2018. godine sa kineskom kompanijom, kao izvođačem radova na autoputu, usaglasiti obim i vrstu radova koji se smatraju nepredvidivim, naknadnim i dodatnim radovima, kao i finasijski iskaz, odnosno cijenu koju država treba da plati za te radove", navodi se u saopštenju.

Martinović poziva Nurkovića da obavijesti javnost da li su navedeni poslovi usaglašeni sa izvođačem radova i saopšti u kojoj su fazi aktivnosti na ugovaranju izgradnje petlje Smokovac.

Pita i da li se planira javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju ovog objekta ili će se izvođač odabrati neposrednom pogodobom? Ako je plan da se izvođač izabere neposrednom pogodbom, smatra nužnim da javnost to unaprijed zna.

"Dakle, saopštite javnosti na bazi kojih propisa se može donijeti takva odluka, i kako će se u slučaju izbora izvođača neposrednom pogodbom država zaštiti od toga da ugovorena cijena za izgradnju tog projekta bude realna. Interes države ne može biti da se dio po dio reguliše i ugovara, jer to državu dovodi u nepovoljan položaj. Ovo iz razloga, jer joj je slaba pozicija prilikom pregovora i ima mnogo slabiju snagu da kroz konkurentske postupke izdejstvuje niže cijena radova", ističe Martinović.

Jasno je, kaže, da su ovi radovi namjerno zaboravljeni, i nijesu ugovoreni onda kada je trebalo.

Od Nurkovića očekuju da obavijesti javnost koliko će novca još biti potrebno izdvojiti za petlju Smokovac i očekuje da podnese krivične prijave protiv onih koji su gradnju prve dionice autoputa ugovarali.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније