Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ tvcg; Objavila: M.M ]

17. 01. 2019. 19:39 >> 19:49

NEKE ĆE I UKINUTI

Nižim taksama do boljeg poslovanja

Privreda i građani u narednom periodu biće oslobođeni plaćanja administrativnih i komunalnih taksi u iznosu od milion do 2 i po miliona eura. To znači da će se Vladinim prijedlogom, olakšati poslovanje u privredi, ali i smanjiti izdaci građana, jer će se do velikog broja dokumenata, dolaziti jeftinije. Predlogom Zakona smanjuju se 72 takse, a ukida njih 49.

U cilju unapređivanja uslova poslovanja privrede ali i svakodnevnog života građana Vlada je predložila smanjivanje administrativnih taksi za izdavanje onih dokumenata koja se u praksi najčešće koriste. 

"Predloženim tekstom predloženo je smanjenje 72 takse to je 11 odsto od ukupnog broja taksi dok je ukinut 49 taksi odnosno 7 procenata. Na ovaj način se oslobađa od 1,1 do 2,4 miliona dodatnog iznosa slobodnih sredstava za privredu odnosno za građane i njihov raspoloživi dohodak", saopštila je Bojana Bošković iz Ministarstva finansija. 

Novost je i da će se,nakon usvajanja zakona, administrativne takse, plaćati elktronski. Kada su u pitanju lokalne komunalne takse, cilj Vlade je da se ujednače takse u opštinama koje se nalaze u istim regionima.

"U tom kontekstu će lokalne zajednice do 31. jula biti u obavezi da donesu nove odluke uz prethodno pribavljenu saglasnost vlade. 

Privredi će od kraja 2020. biti na raspolaganju i Naučno tehnološki park Crne Gore. To je predviđeno ugovorom o osnivanju te institucije koji je usvojila Vlada i za koji će izdvojiti 8,4 miliona eura.

Iz Ministarstva nauke Branka Žižić saopštila je da žele da naučno tehnološki park bude mjesto gdje će se inovativni preduzetnici sretati sa naučnicima, studentima ali i budućim investitorima i gdje će se realizovati perspektivne poslovne prilike.

Naučno tehnološki park Crne Gore,čiji je osnivač pored Vlade i Univerzitet biće izgrađen u blizini Tehničkih fakulteta.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније