Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

17. 01. 2019. 14:00 >> 13:31

RADULOVIĆ UPOZORAVA

U sivoj zoni ostane do 350 miliona eura

U sivoj zoni se prometuje 300 do 350 miliona eura, od čega nijedan cent ne ode u budžet, ocijenio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović, i dodao da se tim novcem od 2007. godine mogao platiti autoput.

“Prošla godina je pokazala i da smo zatočeni u sivoj zoni, jer tamo su stotine miliona eura. Računajte od 2007. kad je nastupio investicioni bum, sve da je bilo 'samo' po 300 miliona godišnje to je 3,6 milijardi. Mogli smo cijelu Crnu Goru 'pokriti' autoputem”, rekao je Radulović Anteni M.

On je naveo da misli da je dovoljno jasno koliko je to veliki problem i gdje leži ogroman novac.

“Da se sve to naplati, onda bi i doprinosi na plate mogli bezbolno da se snize sa 67 odsto na 40 odsto, pa bi plate mogle da se povećaju 27 odsto linearno svima i da ne nabrajam. Ovo je samo jedan primjer, ali je jasno da smo na ovaj način zatočeni u sivoj zoni”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Svjetska banka (SB) je svojevremeno upozorila Vladu Igora Lukšića na procjenu da se 1,75 miliona EUR prometuje van kontrole dnevno, odnosno u sivoj zoni.

“Prema toj računici, to je preko 500 miliona mjesečno. Sjetićete se da je tada u turizmu špic prometa ostvarivan od maja do septembra”, dodao je Radulović.

Samo u budvanskoj Opštini tada je bilo preko hiljadu objekata, a duž obale najmanje tri ili četiri puta više i svi su bili oporezovani paušalno.

“Bili su prijavljivani kao objekti koji u tom intervalu prometuju do 18 hiljada eura. Odlučili smo da provjerimo da li je to uopšte održivo. Zato smo uradili analizu uzevši kao primjer najmanji i najjednostavniji objekat”, naveo je Radulović.

U sivoj zoni prometuje se, kako je precizirao, 300 do 350 miliona, a da nijedan cent ne ode u budžet te da cijela ta suma ostaje kao čista zarada.

“Svih ovih godina do unazad dvije godine. Tada je bilo nekih pomaka, ali prošla godina kao da je doživjela preporod i vratila se na stare cifre, ako ne i više”, dodao je Radulović.

Sezona je, kako je podsjetio, produžena od 28. marta do kraja novembra. Kontrole počinju otprilike tek u junu ili julu. Znači sve do tada i kasnije od 1. septembra do novembra mogu da rade šta hoće.

“Uz to imamo nelojalnu konkurenciju. Prometuju istu robu kao i mi. Budući da djeluju u sivoj zoni spuštaju cijene, manevrišu kako žele. Za razliku od legalnih privrednika, minimum ili ni toliko plaćaju državi odnosno građanima ove države”, rekao je Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније