Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

16. 01. 2019. 12:47   >>  14:13 11

MARKOVIĆ U GUSINJU

Razvoj sjevera ključan za razvoj države

Vlada Crne Gore svakodnevno je fokusirana na poboljšanje kvaliteta života građana posebno na sjeveru zemlje, saopšteno je u Gusinju na sastanku premijera Duška Markovića i lokalnog rukovodstva s predsjednicom Opštine Anelom Čekić na čelu.

Zbog toga je za Gusinje opredijeljeno 30 odsto više novca iz budžeta nego prošle godine, saopšteno je tokom sastanka. 

"Izdvajanja iz Kapitalnog budžeta od 1,34 miliona eura predviđena su za više projekata u opštini Gusinje, od kojih su kao najznačajniji istaknuti projekat uređenja prostora Alipašinih izvora, kao i rekonstrukcija i opremanje administrativnih objekata", rečeno je na sastanku.

Premijer Marković, koji boravi u radnoj posjeti Gusinju, ukazao je i na činjenjicu da je za rekonstrukciju lokalnih puteva u opštini Gusinje opredijeljeno 200.000 eura, što je tri puta više nego što je izdvajano ranije.

On je dodao i da je ključno pitanje razvoja države pitanje razvoja sjevera.

Podsjetio je da je iz Kapitalnog budžeta najviše opredijeljeno za sjever te da nema razvoja bez unapređenja infrastrukture.

Marković je naveo da će najmanje razvijenim opštinama, među njima i Gusinju, biti opredijeljeno više novca iz budžeta i u tom kontekstu istakao novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno da opština i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u brzom roku riješe problem planske dokumentacije u Gusinju jer je to uslov daljeg razvoja opštine, novih projekata među kojima je i školsko-sportska sala vrijedna skoro tri miliona eura.

Marković i Čekić otvorili opštinski administrativni centar

Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić otvorili su danas novi opštinski administrativni centar površine veće od 1.000 m², vrijedan više od 1,2 miliona eura.

„Ovo je zaista jedan lijep i funkcionalan objekat za smještaj i rad lokalne administracije, ali i za kvalitetnije usluge građanima opštine Gusinje. Istovremeno smo danas razgovarali i o svemu onome što smo uraedili u 2018. godini, kako iz budžeta lokalme samouprave tako i iz kapitalnog budžeta i složili smo se da je da je dosta toga urađeno ali i da su se stvorile pretpostavke da se i dalje radi na unapređenju komunalne, društvene i druge infrastrukture u opštini Gusinje“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je iskazao zahvalnost gusinjskoj dijaspori prije svega u Njujorku i to Fondaciji „Gusinje“ na donaciji za projekat.

"Iz Gusinja odlazim ohrabren"

Odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše svoju izjavu datu u Njujorku da nije zadovoljan lokalnom samoupravom u Gusinju predsjednik Marković je rekao da se taj njegov prigovor odnosio na gotovo sve lokalne samouprave čak i na administraciju šire.

„Rekao sam da poslije dužeg vremena Vlada izdvaja ozbiljna sredstva za kapitalne investicije. Ovogodišnji kapitalni budžet je 330 miliona eura. Znači, država ima novca za razvoj kapitalne infrastrukture širom Crne Gore, administracija i lokalna i državna mora da obezbijedi da se taj novac troši na vrijeme, u skladu sa ugovorima i da se stvori nova vrijednost i da građani ne samo vide tu novu vrijednost nego da uživaju u njoj. Zbog toga ja ne hvalim nego kritikujem. Kritikujem da bih podsticao i da bismo bili efikasniji“, rekao je premijer.

Dodao je da je danas vidio u Gusinju da je dosta toga urađeno na rješavanju ključnih komunalnih i infrastrukturnih izazova poput sanacija rijeka korita, ulica, pripreme gradilišta za obejat policije i komunalnog preduzeća itd.

„Danas iz Gusinja odlazim ohrabreniji nego što se njihovi rezultati i njihova motivacija vidi iz Podgorice. Dakle, vrijedi razgovarati sa ljudima na terenu“ – rekao je premijer.

Lično zainteresovan za uspjeh programa „ekonomskog državljanstva“ 

Upitan da prokomentariše početak programa sticanja državljanstva naše zemlje radi ulaganja premijer je rekao da je riječ o programu koji ima za cilj da obezbijedi privatni kapital za razvoj i valorizaciju resursa, snaženje naše ekonomije i popravljanje standarda.

„Vidite da država izdvaja značajan dio novca za razvoj, ali to nije dovoljno i nije u redu da samo država svojim novcem obezbjeđuje razvoj. Taj razvoj treba da obezbijedimo i privatnim kapitalom i zbog toga smo promovisali program ekonomskog državljanstva radi investiranja. Dakle, svako onaj ko bude, po pravilima koje smo propisali, bude bio spreman da investira u neki projekat koji će odobriti Vlada u zemlji, dobiće to državljanstvo, a projekti će se razvijati, otvaraće se nova radna mjesta, rast će plate, smanjivaćemo nezaposlenost i naravno bolje živjeti. To je cilj toga programa. Lično sam zainteresovan da program se realizuje na takav način i sa tim efektom. Ako u nekom trenutku procijenimo da toga efekta nema program ćemo obustaviti. Cilj je razvoj, nova radna mjesta i veći kvalitet života građana. Svako ko bude zainteresovan, pa i naši ljudi u dijaspori, koji nemaju naše državljanstvo, ako su spremni da investiraju u neki projekat u zemlji dobiće tu priliku kao i svi drugi“, rekao je premijer Duško Marković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније