Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

16. 01. 2019. 12:37   >>  12:08 1

UPRAVA CARINA

Oduzeli robu vrijednu oko 4,42 miliona €

Službenici Uprave carina u prošloj godini oduzeli su robu vrijednu oko 4,42 miliona eura i izdali 380 prekršajnih naloga.

Iz Uprave carina su kazali da je oduzeto oko 41,09 miliona komada cigareta, vrijednih oko 4,12 miliona eura.

"Po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine, privremeno je zadržano oko 10,01 milion komada robe, od čega je deset miliona komada cigareta", saopštili su iz Uprave carina agenciji Mina.

Kako su naveli, u prošloj godini najviše je bilo otkrivenih prekršaja u oblasti nelegalnog prometa akciznih roba, cigareta, rezanog duvana, alkoholnih i gaziranih pića.

Na osnovu tih zaplijena Uprava carina izrekla je 148 prekršajnih naloga i podnijela 25 krivičnih prijava nadležnom državnom tužilaštvu.

Kako su precizirali, prošle godine službenici Uprave carina su oduzeli robu u ukupnoj vrijednosti od 4.417.476 eura.

"Izdato je 380 prekršajnih naloga. Oduzeto je ukupno 41.098.210 komada cigareta u vrijednosti od 4.124.662 eura. Po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine, privremeno je zadržana roba u ukupnoj količini od 10.011.558 komada robe, od čega je dest miliona komada cigareta", naveli su iz Uprave carina.

Iz te institucije su kazali da je u cilju jačanja etike i integriteta u carinskoj službi, pored preventivnih mjera koje se prvenstveno odnose na edukaciju službenika, djelovano i represivnim mjerama.

Kako su naveli, protiv 20 službenika vođen je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti.

"Kroz sprovođenje disciplinskih postupaka, cilj nam je iskorjenjivanje neprofesionalnog rada i postupanja carinskih službenika, uz obezbijeđivanje pune nepristrasnosti i adekvatne pravne zaštite“, poručili su iz Uprave carina.

Kako su dodali, donijeta je i instrukcija o ocjenjivanju službenika i na taj način uveden je mehanizam kojim je moguće izvesti zaključak o realnom stanju rada službenika.

Iz Uprave carina su kazali da se prioriteti u njihovom radu odnose na kontinuirano usklađivanje zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније