Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

16. 01. 2019. 15:04 >> 14:37

EURIBOR ĆE RASTI

Kamata na stambeni kredit sa 250 skače na 310 eura

Glavni ekonomista Švedske banke Toni Mertsina tvrdi da će kamate na stambene kredite početi znatnije da rastu nakon 2022. godine.

Kako je pojasnio za Blic, tada bi trebalo očekivati nešto brži rast euribora, evropske kamate koja utiče na visinu kamata na kredite, a koja je trenutno na minimalnom nivou.

Praktično, euribor koji je danas ispod nule, za četiri godine bi mogao da iznosi dva odsto, što bi današnju mjesečnu ratu od 250 eura podiglo na 310 eura.

Prije nekoliko mjeseci bankari su očekivali da će šestomjesečni euribor dostići nivo od dva odsto u poslednjem kvartalu 2022. godine, ali na osnovu trenutne perspektive, ne treba isključiti da se to može dogoditi i kasnije.

Naime, ekonomski rast u eurozoni je usporio prošle godine i očekuje se da će se iduće godine nastaviti da usporava. To znači da ekonomski podaci i očekivanja ukazuju na to da će Evropska centralna banka vjerovatno biti pažljivija prilikom povećanja kamatnih stopa, a upravo to određuje put euribora.

Oporavak Evrope znači i početak rasta evropske kamate, euribora, kažu bankari.

Na pitanje treba li očekivati povratak euribora na nivo od četiri i više odsto odsto, koliko je on iznosio 2008. godine, sagovornik Blica kaže da je “toliki nivo van domašaja njegove prognoze”.

Bankari, istovremeno, tvrde da euribor još godinama neće dostići vrijednost od prije svjetske krize.

Euribor je još negativan, a očekujemo i da će ove godine tek neznatno da se oporavi, ali ostaće i dalje u negativnoj zoni. Sa bržim oporavkom privrede u Evropi možemo očekivati i brži rast euribora i to od 2022. godine, kažu u jednoj stranoj banci koja posluje u Srbiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније