Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

15. 01. 2019. 08:10   >>  10:59 7

PEJAKOVIĆ PORUČIO

Građani da ne brinu za novac u bankama

Bankarski sektor u Crnoj Gori funkcioniše bez problema, a likvidnost i solventnost sistema su na istorijskom maksimumu, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

Pejaković podsjeća da je u IBM banku uveden stečaj, dok vjeruje da će se za Atlas banku kroz dokapitalizaciju naći rješenje.

Pejaković je gostujući u Jutranjem progamu TVCG, kazao da je sistem stabilan, što pokazuje i podataka o 10 miliona eura novih depozita.

"To je vidan pokazatelj da povjerenje u bankarski sistem postoji", naveo je Pejaković i dodao da je solventnost sistema iznat zakonom propisanog novoa.

“To znači da je kapitalizovanost banaka tolika da nijedan klijent ne treba da zebe za svoja sredstva”, kazao je Pejaković.

On navodi i da je likvidnost banaka na visokom nivou. “Imamo preko milijardu eura novca, gotovine na računima”, kazao je Pejaković.

On je naveo i da je Fond za zaštitu depozita dobro kapitalizovan, da raspolažu sa oko 111 miliona eura sredstava, plus 30 miliona koje mogu da uzmu iz kreditne linije.

“Obaveza prema IBM-u je 22 miliona eura, tako da sistem funkcioniše bez problema”, naveo je Pejaković.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније