Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2019. 21:11   >>  20:42

UDRUŽENJE BANAKA

Nema negativnih posljedica na poslovanje banaka

Aktuelna dešavanja u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) nijesu imala nikakve negativne reperkusije na poslovanje ostalih banaka u Crnoj Gori, saopšteno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Predstavnici UBCG danas su na sastanku sa guvernerom Centralne banke (CBCG), Radojem Žugićem, ocijenili i da je očuvano povjerenje klijenata, što potvrđuje evidentirani rast depozita u periodu nakon uvođenja privremene uprave u tim bankama.

Glavna tema sastanka odnosila se na aktuelnu situaciju u bankasrskom sektoru, sa posebnim osvrtom na stanje u Atlas i IBM-u, nakon uvođenja mjera od CBCG.

„Sagledavajući efekte tih mjera, konstatovano je da one nijesu imale negativne posljedice po bankarski sistem, koga karakteriše stabilnost i sigurnost, izražena preko pokazatelja likvidnosti i solventnosti, koji su iznad zakonski propisanih minimuma“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici UBCG pozdravili su i podržali mjere i aktivnosti koje je CBCG preuzela prema ranjivim bankama, iako su one teške i nepopularne.

“Konstatsovano je da se, takvim pristupom i djelovanjem, dugoročno jača stabilnost ukupnog sistema, kroz povjerenje u bankarski sektor”, rekli su iz UBCG.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećoj isplati garantovanih depozita za klijente IBM banke.

“Konstatovano je da Fond za zaštitu depozita raspolaže sa dovoljnim iznosom sredstava za isplatu garantovanih depozita i da su ispunjene sve pretpostavke da se proces isplate sprovede efikasno, profesionalno i u skladu sa zakonskim rokovima”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније