Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

08. 01. 2019. 11:16 >> 10:48
6

SEKULIĆ OČEKUJE

Ekonomija će biti u usponu i tokom 2019.

Crnogorska ekonomija je prošle godine definitivno bila u usponu, a nema razloga za sumnju da će i ova biti uspješna, ukoliko se uzmu u obzir brojni investicioni i infrastrukturni projekti, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Godinu za nama definitivno mogu označiti kao godinu u kojoj je ekonomija bila u usponu. To pokazuje podatak da je samo u prva tri kvartala zabilježen rast od 4,8 odsto, dok je u četvrtom ekonomija rasla po stopi od pet odsto, što je čini trećom najbrže rastućom u Evropi", kazala je Sekulić.

Ona smatra da stope rasta ekonomije prati i odgovorna politika Vlade u dijelu koji se tiče konsolidacije javnih finansija i stvaranje uslova za povećanje kapitalnih ulaganja države.

"Naravno, sve to ne bi bilo moguće da ne poslujemo u politički sigurnom sistemu, čemu je u značajnoj mjeri doprinijelo članstvo u NATO. U narednom periodu nas svakako očekuje dosta posla u dijelu koji se tiče strukturnog rasta i razvoja ekonomije", poručila je Sekulić u intervjuu agenciji Mina.

Govoreći o energetskim projektima koji se realizuju, Sekulić je kazala da će nakon stavljanja podmorskog kabla u komercijalnu upotrebu, što je predviđeno za sredinu godine, Crna Gora postati energetsko čvorište regiona, povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope.

"Taj strateški važan projekat, vrijedan oko milijardu eura, podrazumijeva realizaciju projekta od posebne važnosti za zemlje Zapadnog Balkana i EU, prepoznatog pod jedinstvenim nazivom Transbalkanski koridor. Mislim da samo ta činjenica dovoljno govori o multiplikativnim efektima koji prate realizaciju infrastrukturnih projekata”, navela je Sekulić.

Ona je podsjetila da je postavljanje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije uspješno završeno, a da je sredinom septembra početo njegovo probno testiranje prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi.

Sekulić je kazala da je skoro puštanje u rad podmorskog kabla u ogromnoj mjeri doprinijelo velikom interesovanju za gradnju solarne elektrane na Briskoj Gori.

"Zbog toga očekujem da će i u ovoj godini doći do pokretanja projekata koji podrazumijevaju izgradnju novih proizvodnih objekata i pokretanja velikih investicionih ciklusa”, poručila je Sekulić.

Ona je dodala da će solarna elektrana na Briskoj Gori biti najveća tog tipa u Evropi, kao i da se radi se o investiciji vrijednoj oko 178 miliona eura.

Sekulić je podsjetila da je projekat istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju pripreman mnogo godina unazad, a da je počeo da se realizuje početkom novembra.

“Nijesmo utrčali u taj proces, a da se prethodno nijesmo pripremili tako da niko ne bude ugrožen, da se očuva životna sredina i da, ukoliko se pronađe nafta, svi od toga imamo koristi. Cilj istraživanja je precizno definisanje lokacije istražne bušotine čije će bušenje, u zavisnosti od dinamike obrade 3D seizmičkih podataka i pripremnih aktivnosti, početi krajem godine ili početkom naredne”, saopštila je Sekulić.

Ona je dodala da će o eventualnim dobrobitima tog projekta biti moguće govoriti tek nakon završetka procesa.

“Iskreno vjerujem da će to biti od velikog značaja za našu državu i njene građane”, poručila je Sekulić.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskom deficitu države, ona je saopštila da Ministarstvo intezivno radi na kreiranju uslova za što jeftiniji plasman crnogorskih proizvoda i usluga na druga tržišta.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније