Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

06. 01. 2019. 09:17 >> 08:49

435 MILIONA EURA

Veći budžet Fonda PIO u ovoj godini

Budžet Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) u ovoj godini će iznositi 435,4 miliona eura i biće veći 0,8 odsto u odnosu na prošlu, kazao je njegov direktor Dušan Perović.

U prošloj godini, za 11 mjeseci, deficit Fonda PIO je iznosio 111 miliona ili 28,88 odsto, dok je u ovoj projektovan na 25 odsto ili skoro 109 miliona.

"Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta", kazao je Perović u intervjuu za Dan.

Kako je dodao, prema podacima za 11 mjeseci ove godine, za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 111,06 miliona eura ili 28,88 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO.

Perović je kazao da su Predlogom budžeta Fonda PIO za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od 435,38 miliona eura, što je 0,8 odsto više u odnosu na budžet u prošloj godini.

"Za isplatu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja planirana su sredstva u iznosu od 429,03 miliona i veća su 0,79 odsto", naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, nedostajuća sredstva za finansiranje izdataka Fonda PIO, odnosno projektovani deficit za ovu godinu iznosi oko 25 odsto.

Perović je saopštio da prema posljednjim statističkim podacima, koji se odnose na novembar prošle godine, prosječna penzija iznosi 283,95 eura i veća je 1,55 odsto ili 4,34 eura u odnosu na prosječnu za decembar 2017.

"Od 1. januara prošle godine najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 125,63 eura. Prema podacima iz isplatne baze, za novembar, navedeni iznos prima 10,77 hiljada penzionera.

Na pitanje da li će se i za koliko uvećati broj penzionera u ovoj godini, Perović je odgovorio da će se broj povećati za 1,6 hiljada.

On je kazao i da je u decembru prošle godine za 370 penzionera isplaćena penzija veća od hiljadu eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније