Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 01. 2019. 08:36   >>  08:37

USPJEŠNA GODINA EPCG

Rekonstruisaće prvi blok TE i izgradiće toplanu

Već sredinom novembra Elektroprivreda Crne Gore premašila je godišnji proizvodni plan iskoristivši povoljnu hidrologiju, ali i izuzetnu pogonsku spremnost postrojenja i već tada je ostvareno 50 miliona eura dobiti, kazao je predsjednik odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić.

 

On je istakao da je protekla godina je bila jedna od najuspješnijih poslovnih godina Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u proizvodnom i u finansijskom smislu.

"Još je rano govoriti sa kolikom će tačno dobiti kompanija završiti 2018, prevashodno zbog završnih knjiženja koje je neophodno učiniti u ovom periodu. Usudio bih se reći da ćemo biti itekako zadovoljni", kazao je Krivokapić Pobjedi.

On je naveo da su u EPCG ove godine pokrenuli petogodišnji investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura.

"Želimo da osvježimo i unaprijedimo postojeća proizvodna postrojenja, produžimo njihov radni vijek i poboljšamo učinak. Na taj način planiramo da učvrstimo lidersku poziciju kompanije na domaćem i napravimo ozbiljniji iskorak na energetskom tržištu Jugostočne Evrope", rekao je Krivokapić.

U tom smislu, dodao je on, poslije uspješne kapitalne rekonstrukcije četvrtog generatora u HE ,,Perućica“ u toku redovnog godišnjeg remonta, ove godine je u planu revitalizacija i prvog generatora, a onda po fazama i preostalih pet.

"Istovremeno, zamijenićemo i pet trafo blokova. Ukupna vrijednost investicije premašuje 6,7 miliona eura. Naredne godine očekuje nas i ozbiljan posao modernizacije HE ,,Piva“ u okviru druge faze projekta, vrijedne deset miliona eura, a tu je i prvi kapitalni remont druge mašine, agregata A2, za šta ćemo izdvojiti 2,2 miliona", kazao je Krivokapić.

On je naveo da kada se sve uzme u obzir, u revitalizaciju i modernizaciju dvije velike HE investiraće 40 miliona eura.

"Nedavno smo potpisali i ugovor o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju pet malih hidroelektrana u sastavu HE ,,Perućica“. Preliminarne projekcije govore da će nam trebati 3,3 miliona", naveo je Krivokapić.

On je, kako je kazao, zadovoljan zbog činjenice da prvi proračuni njemačke firme Steag energy, koja radi idejni projekat ekološke rekonstrukcije TE u Pljevljima, i njihovog menadžmenta pokazuju da prvi blok može imati znatno veći kapacitet od onog koji se do sada koristio.

To će, kako je naveo, pažljivo analizirati i u pravcu dodatne valorizacije rudnog potencijala Pljevalja i donijeti najbolju moguću odluku.
"Ekološka sanacija prvog bloka investicija je vrijedna 40 miliona eura a ako tome dodamo još dvadesetak miliona planiranih za rekultivaciju postojeće deponije pepela i šljake na Maljevcu, jasno je sa koliko ozbiljnosti pristupamo stvaranju uslova za nastavak valorizacije pljevaljskog termoenergetskog kompleksa. Ozbiljno smo zainteresovani i intenzivno pripremamo", naveo je Krivokapić.
On je rekao da prosječan dug domaćinstava za utrošenu električnu energiju iznosi 119 eura.
Upitan kad počinje ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka rekao je da se nada i imperativ je da tokom ove godine pristupimo ekološkoj rekonstrukciji postojećeg termo bloka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније