Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

30. 12. 2018. 16:39 >> 16:12

U UTORAK

Euro puni 20 godina

Euro će u utorak da "napuni" 20 godina tokom kojih je preživio krizu i ustoličio se na finansijskim tržištima i u evropskim novčanicima, ali bez tješnje integracije eurozone suđeno mu je da ostane "div na klimavim nogama", smatraju analitičari.

Euro je "rođen" 1. januara 1999. godine i u početku je postojao samo kao virtuelna valuta u računovodstvenim i finansijskim transakcijama.

Fizička realnost postao je tri godine kasnije, a kovanice i novčanice eura danas koristi više od 340 miliona ljudi u 19 evropskih država, prenosi Tanjug.

Valutu nijesu odmah zavoljeli i mnogi su njeno uvođenje doživjeli kao neželjeno povećanje cijena.

U Njemačkoj je dobio nadimak "teuro", po njemačkoj riječi za skupo.

Euro je, kako navode analitičari, danas popularniji nego ikad prije, uprkos jačanju euroskeptičnih, populističkih pokreta u nizu država.

Ispitivanje javnog mjenja sprovedeno u novembru za Evropsku centralnu banku (ECB) pokazalo je da 74 odsto građana eurozone smatra da je euro bio dobar za Evropsku uniju (EU), a 64 odsto da je bio dobar za njihovu državu.

Euro je sada druga svjetska valuta, iza američkog dolara, čija dominacija se još ne može dovesti u pitanje.

Euro je doživio najveće iskušenje i presudni trenutak kada su posledice finansijske krize 2008. godine izazvale dužničku krizu u eurozoni, koja je kulminirala spasavanjem nekoliko država, čime su valutna unija i njeno jedinstvo dovedeni na ivicu pucanja.

Predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, smatra se zaslužnim za spasavanje eura 2012. godine i tada je izgovorio sada legendarne riječi da će ECB, koja vodi monetarnu politiku eurozone, učiniti "šta god bude potrebno" da sačuva jedinstvenu valutu.

Bankovna unija, koja se dugo planira, još nije dovršena zbog neslaganja oko uvođenja jedinstvene evropske šeme osiguranja depozita, a predlog francuskog predsjednika, Emmanuela Macrona, da se osnuje budžet eurozone značajno je "razvodnjen".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније