Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

17. 12. 2018. 19:44   >>  20:58 1

KORIJERE DELA SERA

"CG zove italijanska preduzeća"

Noseći stubovi razvoja Crne Gore su mala i srednja preduzeća, rekao je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović i ocijenio da je put ka Evropskoj uniji ohrabrujući faktor za italijanske investitore. Kako je saopšteno iz kabineta Đukanovića, u jednom od najuticajnijih italijanskih časopisa Corriere della Sera - L’Economia, danas je u rubrici Ulaganja u inostranstvu objavljen tekst pod naslovom Crna Gora juri i poziva italijanska mala i srednja preduzeća.

Đukanović je rekao da je Bruto domaći proizvod (BDP) učetvorostručen od 2000. godine, da je olakšano dobijanje kredita i da su niske poreske stope.

"Cilj je širenje informacija o ekonomskim potencijalima države koja ne samo što raste, već i koja ima velike ambicije za budućnost, imajući u vidu i njen ulazak u EU: integracija će biti zvanično završena 2025. Crna Gora je na 42. mjestu od 190 u klasifikaciji „Doing Business 2018“ Svjetske banke," rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, crnogorska je jedna od najdinamičnijih ekonomija Evrope.

"Od 2006. godine prosječna stopa ekonomskog rasta iznosi cirka 3,3 odsto, ali sa godinama u kojima je rast bio i deset odsto. Rast pokreće prije svega poreska politika zasnovana više na porezima na potrošnju, nego na dohodak," kazao je Đukanović.

On je napomenuo da je prosječna stopa poreza na dodatu vrijednost 21 odsto, dok je veoma povoljna stopa poreza na prihod preduzeća, najniža na Balkanu.

"Preduzeća plaćaju jedinstvenu poresku stopu od devet odsto. U Albaniji ona je deset odsto, dok je u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj 20 odsto. Privlačna poreska politika prati razvoj više sektora," kazao je Đukanović.

On je dodao da plan Vlade predviđa fondove za za ruralni razvoj u iznosu od 4,5 miliona eura, zahvaljujući kandidaturi za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, i dodatnih 50 miliona USD izdvojenih iz Fonda Abu Dabija.

Kako je naveo, još jedan sektor koji raste je građevinarstvo.

"Vrijednost građevinskih objekata iznosila je 453,6 miliona eura u 2016, od kojih je 171,8 miliona potrošeno na infrastrukture i transport," naveo je Đukanović.

Tu je, rekao je on, i turizam.

"Prema World Travel and Tourism Council-u, direktni udio ovog sektora u nacionalnom BDP-u (+6,7 odsto u 2017) će rasti u narednim godinama. Procjenjuje se da će ukupni udio iznositi 31,2 odsto u 2027, u ukupnoj vrijednosti od cirka 1,6 milijardi eura,"rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, noseći stubovi razvoja Crne Gore su mala i srednja preduzeća (među njima i italijanska), privučena, pored ostalog, i olakšanim pristupom kreditima.

"Od 2014. država je uključena u program EU Konkurentnost srednjih i malih preduzeća“ (Cosme) – ali i brojnim programima podrške i razvoja za strana preduzeća," kazao je Đukanović.

On je poručio da su dva su ohrabrujuća faktora za italijanske investitore.

"Put prema Evropskoj uniji i značajni suficit koji Italija ostvaruje u njenoj razmjeni sa ovom zemljom", rekao je Đukanović

Predsjednik Ocean Montenegro, logističkog preduzeća sa prometom od 40 miliona, koje je upravo investiralo tri miliona Erik Kosut smatra da je Crna Gora zemlja na koju se treba fokusirati.

„Balkan je strateški prostor između tržišta istoka i zapada", kazao je Kosuta i dodao da su brojna nacionalna preduzeća koja su tamo pronašla komercijalne prilike, naročito u oblastima luksuza i prehrambene industrije.

"Crna Gora je politička, osim toga što je ekonomska prilika. Investicije se koncentrišu na energetski sektor: disparitet između proizvodnje i potrošnje električne energije primorava Crnu Goru da je skoro 40 odsto uvozi sa međunarodnih tržišta", kazao je Kosut.

Kako je naveo, iako je hidroenergetska oblast dostigla dobar nivo razvoja, i dalje ostaje deficitarno korišćenje energije vjetra, sunčeve i energije biomase.

Predsjednik nadzornog odbora Hipotekarne banke iz Podgorice, Sigilfred Montinari rekao je da Crna Gora ima svedenu komercijalnu legislativu i razumljiv poreski sistem.

"Pružanje investitoru uslove da misli na svoj posao, a ne da mora da zamijeni državu, nešto je što Crnu Goru čini zemljom u koju treba investirati," smatra Montinari.

Prema mišljenju Montinarija, država je postala privlačna za investitore, naročito za Italijane.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније