Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Kristina Pavićević, TVCG

17. 12. 2018. 07:14 >> 07:48
2

INTERESOVANJE RASTE

Samo 10% mladih ima svoj biznis

Prema podacima Instituta za preduzetništvo, mladi se sve češće okreću sopstvenom biznisu. Stoga je Institut organizovao obuku i mentorstvo za mlade preduzetnike. Program edukacije relizuje i M:telova digitalna fabrika koja će finansijski podržati jedan crnogorski start up.

U Crnoj Gori svega deset odsto zaposlene mlade populacije bavi se sopstvenim biznisom, 1,5 odsto njih su poslodavci, a oko tri odsto u porodičnom biznisu, podaci su Instituta za preduzetništvo.

“Sve više mladih ljudi je spremno da preuzme rizik i pokrene sopstveni biznis. Interesantno je da najčešći motiv da se odluče za to je želja da budu sami sebi gazde. 51 odsto ispitanika, mladih preduzetnika, odgovorilo je da je to bio osnovni motiv da otvore svoju kompaniju”, kaže Dragana Radević, direktorica Institut za preduzetništvo.

Oko 12 odsto ispitanika je pokrenulo privatni posao, jer nijesu mogli da nađu zaposlenje.

Složene procedure i visoki nameti su najčešće biznih barijere, podaci su Instituta.

U Investiciono-razvojnom fondu (IRF) kažu da su odobrili oko 20 miliona eura za oko 300 projekata i da je otvoreno oko 500 radnih mjesta. Odobravaju kredite za start upove do 50.000 eura, uz kamatu do tri odsto.

“Od nula do tri odsto su kamatne stope, a nema ograničenja kada su u pitanju mladi preduzetnici startapovi, firme koje se tek osnivaju, i hoće da se bave određenom djelatnošću je do 50.000 eura”, navodi Spasoje Vujošević, iz IRF-a..

Iz Unije mladih preduzetnika ukazuju na nedostatak novca. Marko Maraš je uz podršku porodice pokrenuo web sajt za proizvođaće i kupce domaćih poljoprivrednih proizvoda.

“Da država to podrži, jer dosta mladih ljudi, popularan je taj trend, svi žele da rade u državnim firmama, a mislim da je bolje da država podrži ljude da oni osnivaju svoje firme, da će oni korisniji biti kad daju svoj doprinos kroz poreze i plaćanje poreza”, navodi Maraš.

M:telova Digitalna fabrika podržava start up-e u oblasti tehnološkog preduzetništva.

Digitalna akademija omogućava edukaciju i mentorstvo, a uskoro i finansijsku podršku.

Povezivanje akademske zajednice i privatnih kompanija koje će omogućiti finansijsku podršku i edukaciju značajno može pomoći mladim preduzetnicima da relizuju svoje biznis ideje i održe svoje biznise.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније