Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

11. 12. 2018. 06:54   >>  06:28 2

NAREDNE GODINE

Od malih hidroelektrana 10% više struje

Male hidroelektrane (mHE) koje su povlašćeni proizvođači struje naredne godine će, kako se navodi u Odluci o energetskom bilansu za 2019, proizvesti 94,8 gigavat-sati električne energije, što je deset odsto više od procijenjenog ostvarenja u ovoj godini.

 

Plan, kako je istaknuto u dokumentu koji je Vlada usvojila na sjednici prošle nedjelje, predstavlja sumu svih planova mHE koje su koncesionari dostavili Ministarstvu ekonomije.

“U 2017. godini, zbog sušnog perioda, realizovano je 61 odsto od ukupnog plana, dok je u ovoj, zbog povoljnih hidroloških prilika, plan premašen za 23 odsto”, konstatovano je u odluci, pišu Dnevne novine.

Ukupna instalisana snaga svih mHE kojih, prema registru Regulatorne agencije za energetiku, ima 13, iznosi 41,8 megavat-sati.

Povlašćeni proizvođač struje, osim mHE je i vjetropark Krnovo čija se proizvodnja struje za narednu godinu procjenjuje na 201 gigavat-sat, što je 20 odsto iznad ostvarenja u 2018. godini.

“Vjetroelektrane na Krnovu su 2017, zbog kasnog početka proizvodnje, realizovale su 48 odsto od planiranog. U ovoj godini, nivo proizvedene struje na Krnovu doveden je na 93 odsto”, navodi se u energetskom bilansu.

U odluci se planira i da proizvodnja struje iz vjetroparka na Možuri, koji komercijalni rad treba da počne naredne godine, bude 111,8 gigavat-sati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније