Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

10. 12. 2018. 15:56 >> 15:30
3

ŽUGIĆ OBJASNIO

Privremena uprava zbog zaštite deponenata

Uvođenje privremene uprave u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM) bilo je neophodno zbog pogoršanja njihovog finansijskog stanja, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i dodao da je za tom mjerom posegnuto sa ciljem zaštite interesa deponenata.

 

 

On se sastao sa regionalnom direktoricom Svjetske banke (SB) za Zapadni Balkan, Lindom Van Gelder, koju je upoznao sa uvođenjem privremene uprave u Atlas i IBM banci, izražavajući očekivanje da će se, kroz tu mjeru, stanje u tim bankama stabilizovati.

Žugić je, kako se navodi u saopštenju CBCG, prezentovao predstavnicima SB aktuelne podatke u vezi sa makroekonomskom situacijom, kao i stanjem u bankarskom sektoru.

„Prema preliminarnim podacima, u prvom i drugom kvartalu ostvaren je rast od 4,5 odsto, odnosno 4,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period“, naveo je Žugić.

Rastu su, kako je dodao, u najvećoj mjeri, doprinijeli pozitivni trendovi u sektorima turizma i industrijske proizvodnje, posebno proizodnje električne energije, kao i građevinarstva.

„Što se tiče bankarskog sistema, prema podacima za deset mjeseci, svi ključni indikatori poslovanja karakterišu pozitivni trendovi u odnosu na isti period prošle godine, pa je tako ostvaren rast aktive od 6,6 odsto, kredita od 9,2 odsto, depozita od 8,5 odsto i kapitala od 0,1 odsto“, precizirali su iz CBCG.

Prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa nastavila je trend pada, dostižući istorijski minimalnu vrijednost od 6,39 odsto. 

„Nekvalitetni krediti bilježe pad, čemu je, u značajnoj mjeri, doprinijela implementacija Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju“, dodaje se u saopštenju.

Van Gelder je pohvalila impresivan napredak ostvaren na planu jačanja stabilnosti finansijskog sektora, kome su, prema njenim riječima, doprinijele dosadašnje aktivnosti Centralne banke Crne Gore.

Predstavnici SB su kazali da su spremni da nastave da pružaju podršku daljim aktivnostima CBCG, usmjerenim na dodatno snaženje zdravlja bankarskog sektora.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније