Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

10. 12. 2018. 07:12 >> 06:47

U NAREDNOM PERIODU

Prioritet CEDIS-a smanjenje gubitaka na mreži

Jedan od najvažnijih i prioritetnih projekata CEDIS-a je modernizacija i osavremenjavanje postojeće distributivne mreže, smanjivanje gubitaka na mreži i njeno prilagođavanje boljem upravljanju i prilagođavanju novim tehnološkim dostignućima u svijetu.

 

Činjenica je da su gubici u distribuciji električne energije prisutni i u drugim zemljama u regionu i da je borba za njihovo smanjenje veliki izazov za distributere.

To je spor i dugotrajan proces naročito zbog karakteristika mreže u Crnoj Gori koja je vrlo složena i razuđena, a i zbog opreme koja je nerijetko dotrajala i preopterećena.

Stoga su neophodna velika finansijska sredstva da bi se gubici na mreži značajno smanjili.

U naredne tri godine najavljen je investicioni ciklus vrijedan više od 80 miliona eura. U kompaniji ističu da je izuzetno važno da se u potpunosti realizuje taj ambiciozan i važan plan kojim su definisani pravci i dinamika daljeg razvoja distributivne mreže.

Plan je rađen na osnovu analize postojećeg stanja elektrodistributivnog sistema i njime su definisani prioritetni projekti u primarnoj i sekundarnoj mreži, te drugi investicioni projekti koji su neophodni ovom sistemu.

"CEDIS je u prethodne dvije godine dokazao da je finansijski samoodrživ i da ostvaruje profit. Zahvaljujući AMM projektu, gubici su svedeni na ispod 15 odsto, a nova brojila su omogućila i sasvim novi nivo opservabilnosti sistema. Sve to je doprinijelo da je kompanija danas sposobna da bez negativnog uticaja na cijenu električne energije za krajnje potrošače, otpočne ovaj veoma intenzivan i zahtjevan investicioni ciklus. A koliko je on ambiciozan, najbolje svjedoči činjenica da je za naredni trogodišnji period predviđeno da se uloži četiri puta više sredstava u srednje naponsku i niskonaponsku mrežu nego što je to bio višegodišnji prosjek ranijih ulaganja u ovaj dio sistema. Cilj je, prije svega, da se svim korisnicima sistema obezbijede približno isti uslovi i isti kvalitet energije”, istakao je predsjednik odbora direktora CEDIS-a u intervjuu preuzetom iz Biltena kompanije Mili Čanović.

Ono što projekat “pametnih brojila” čini i dalje najznačajnijim dosad sprovedenim, jeste taj što kompanija, poslije niza godina kada su gubici povećavani iz godine u godinu, u posljednje vrijeme bilježi smanjenje gubitaka, što znači da je zaustavljen trend njihovog rasta. Iz CEDIS-a navode da se neće stati na tome sve dok se gubici ne svedu na prihvatljiv nivo.

Činjenica je da su veliki gubici u distribuciji električne energije bili prisutni i u drugim zemljama u regionu i da je borba za njihovo smanjenje veliki izazov za distributere, jer je spora i dugotrajna, posebno zbog karakteristika naše mreže koja je, kao što sam već kazao, vrlo složena i razuđena, a i zbog opreme koja je nerijetko dotrajala i preopterećena. Stoga su neophodna velika finansijska sredstva da bi se gubici na mreži znatno smanjili.

Modernizacija distributivnog sistema i povećanje pogonske spremnosti je jedan od najznačajnijih uslova za uspješno poslovanje CEDIS-a. Obaveza plaćanja finansijskih kompenzacija korisnicima zbog neodgovarajućeg kvaliteta isporuke električne energije, a koja će se početi primjenjivati od sredine 2019. godine, samo je dodatni, ali veoma važan razlog za preduzimanje svih mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja sistema i sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније