Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

08. 12. 2018. 12:47 >> 12:27
2

DRECUN PORUČIO

Realizacija budžeta zavisiće od političkih izazova

Predlog zakona o budžetu za narednu godinu više je razvojni od ovogodišnjeg i karakteriše ga poboljšanje u svim baznim pokazateljima, ali će realizacija zacrtanog zavisiti od političkih izazova, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

“Objektivno nije lako sačiniti crnogorski budžet, jer je mnogo usta, a kašika malo. Ako ne raste realni sektor i ako se ne smanjuje spoljnotrgovinski deficit, mi ćemo se svake godine zaduživati da bi servisirali stare dugove, koji se uvećavaju za kamate”, rekao je Drecun agenciji Mina-business.

On je dodao da je Predlog zakona o budžetu više razvojni i da je njime predviđeno više novca za poljoprivredu.

“U njemu ima više novca za poljoprivredu, mada je prema mom mišljenju i to nedovoljno, jer je, po meni, poljoprivreda bolja perspektiva za Crnu Goru od turizma”, kazao je Drecun.

Vlada je u četvrtak usvojila Predlog zakona o budžetu za narednu godinu, vrijedan 2,38 milijardi eura, od čega se se na tekući odnosi 910,74 miliona eura, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona i rezerve 20 miliona eura.

Iz Vlade su naveli da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda nego rashoda, odnosno kontrolisani rast troškova i dalja promjena u njihovoj strukturi, a time i smanjenje deficita na 142,3 miliona ili 2,97 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Drecun smatra da su pokazatelji deficita u okvirima dozvoljenog u EU, što je dobro za buduće pregovore.

“Primjetna je i namjera Vlade da se uštedi u samoj organizaciji izvršne vlasti, ali to je uvjek u našem slučaju relativno, jer se partijski apetiti moraju zadovoljavati, a država je tu nezamjenljiva”, saopštio je Drecun.

On je komentarišući nedostajuća sredstva od 556 miliona eura, koja će se većim dijelom obezbjediti kroz kredite i pozajmice, naveo da je tekući budžet prema planu u suficitu, a da je zaduživanje posljedica postojećih dugova.

“Ako se zadužujemo po povoljnijim uslovima od postojećih, onda je to dobro. Mi smo u lanac zaduživanja ušli prije sedam-osam godina i sada je to krug iz koga je teško izaći bez jakog rasta realnog sektora”, objasnio je Drecun.

On smatra pozitivnim projektovano smanjenje budžetskog deficita do 2021. godine i prelazak u zonu suficita.

“To je dobro. Taj stav nije sporan, a da li je održiv, ne zavisi samo od nas. Potencijal za to postoji svakako. Volio bih da vidim neki program Vlade o smanjenju spoljnotrgovinskog deficita, jer tada ne bih imao nikakvu dilemu da je moguće brzo ući u suficit”, kazao je Drecun.

On smatra da će Vlada uspjeti da realizuje zacrtane ciljeve ukoliko riješi političke izazove. “Ovo je politički jako komplikovana Vlada, iako se ne čini tako. Pošto se taj input mora uzeti u obzir, odgovor je uslovan”, naveo je Drecun.

On je dodao da je neophodno malo poboljšati investicioni ambient, jer neki zakoni već nakon godinu pokazuju da nijesu poboljšali investicionu klimu.

“Ako Vlada riješi političke izazove, odnosno izazove unutrašnjih odnosa u kolaciji, onda će uspjeti u ostvarenju plana”, zaključio je Drecun.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније