Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

07. 12. 2018. 17:15   >>  16:50

NOVIM ZAKONOM

Smanjiće se razlike u finansiranju lokalnih samouprava

Predlogom zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je Vlada utvrdila, predviđene su izmjene velikog broja važećih zakonskih rješenja koja se tiču lokalnih prihoda, sistema fiskalne egalizacije, planiranja i izvršenja budžeta opštine, saopštila je na konferenciji za novinare Suzana Mugoša, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države.

"Kroz Predlog ovog zakona prepoznate su i uvažene specifičnosti i razlike između opština u pogledu broja stanovnika, veličine, privrednog i fiskalnog kapaciteta i na taj način je kreiran regulatorni okvir kojim će se smanjiti razlike u finansiranju lokalnih samouprava, a koje su posljedica regionalnih dispariteta i na ovaj način će se obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija. Ovakav koncept finansiranja lokalnih samouprava doprinijeće i cjelokupnoj održivosti javnih finansija Crne Gore", istakla Mugoša.

Ona je saopštila da je jedna od ključnih izmjena u odnosu na važeći Zakon promjena visine procenta ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica.

"Shodno predloženim zakonskim odredbama, opštini se ustupa dio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica i to: 12 posto opštini koja pripada Primorskom regionu; 14 posto opštini koja pripada Središnjem regionu, osim Glavnog grada kojem se ustupa 15 posto i Prijestonice kojoj se ustupa 18 posto; 50 posto opštini koja pripada Sjevernom regionu, osim opštini koja ima do 3000 stanovnika kojoj se ustupa 70 posto", naglasila je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније