Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

07. 12. 2018. 12:29 >> 20:08
7

RADUNOVIĆ O BUDŽETU

Fokusiraćemo se na ekonomski rast

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će budžet za narednu godinu, u iznosu od 2,3 milijarde eura, biti refleksija mjera ekonomske politike usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti, kroz dalje smanjenje deficita i stvaranje pretpostavki za ostvarivanje suficita u 2020. godini i smanjenja javnog duga. Ministar je posebno naglasio da ove godine imamo najveći kapitalni budžet u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti – 320,93 miliona eura.

Radunović je rekao da Vlada Crne Gore ne predviđa bilo kakve dodatne mjere fiskalne konsolidacije osim onih utvrđenih 2017. godine.

"Fokusiraćemo se na poboljšanje poreskog ambijenta, ekonomski rast i povećanje zaposlenosti", rekao je Radunović, navodeći da je Vlada fokusirana i na ravnomjeran razvoj.

Planirano je, kako je rekao, veće izdvajanje za obrazovanje, sport, poljoprivredu i preduzetništvo, te smanjenje potreba za zaduživanjem.

Govoreći o strukturi budžeta, koji je predviđen na 2,3 milijarde eura, Radunović je rekao da će kapitalni dio iznositi 320 miliona eura.

"Budžet za 2019. karakteriše brži rast prihoda nego rashoda", istakao je ministar finansija.

Tekuća budžetska potrošnja, kako je rekao, u 2019. će se u potpunosti finansirati iz izvornih prihoda i biće ostvaren suficit tekuće potrošnje u iznosu od 197 miliona eura.

Mjere fiskalne politike bile dobro izbalansirane

"Važno je da nastavimo racionalan odnos prema budžetskoj potrošnji", tvrdi Radunović, navodeći da "moramo biti dobri domaćini i pažljivo sagledavati gdje i koliko novca usmjeravamo".

Radunović je podsjetio da je vođenje fiskale politike u prethodne dvije godine započeto primjenom plana sanacije deficita i javnog duga.

On je rekao da vjeruje da su mjere bile dobro izbalansrirane, što potvrđuje "snažan ekonomski rast od 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine".

"To potvrđuje i povećanje BDP per capita na 46 odsto EU prosjeka i povećanje broja zaposlenih od blizu 11.000 u odnosu na 2016. godinu", kazao je Radunović.

On je rekao da vjeruje da svaka crnogorska porodica ima priliku da osjeti nešto od mnogobrojnih aktivnosti Vlade, nastojeći da poboljšaju kvalitet života građana - bilo kroz subvencije iz poljoprivrede, stipendije i besplatno školovanje, te dobijanje besplatnih ljekova koje su građani ranije morali da plaćaju.

"Ne manje važno, budžet nikada nije manje ugrožavao unutrašnju likvidnost, a servisirane su redovno sve obaveze", istakao je Radunović.

Vodili računa o svakom euru

Tvrdi ministar i da se u posljednje dvije godine vodilo računa o svakom euru, navodeći da je povećano ulaganje u infrastrukturu.

Ministar je rekao i da postoji kašnjenje s usvajanjem budžeta za narednu godinu, što je bilo uslovljeno donošenjem Zakona o državnoj upravi.

"Mi smo trebali do 15. novembra da predamo budžet Skupštini. Ne vidim krivicu na Ministarstvu finansija, mi smo ranije i na vrijeme bili spremni sa svim projekcijama", rekao je Radunović.

Bojan Paunović iz Direktorata za državni budžet rekao je da u 2019. godini planirano ostvarenje budžetskog deficita u iznosu od 142 miliona eura, odnosno 2,97 odsto.

"Glavne karakteristike budžeta za 2019. godinu su nastavak smanjenja budžetskog deficita, rast budžetskih prihoda, optimizacija budžetske potrošnje (smanjenje službenih putovanja, reprezentacije, gorivo), smanjenje potrebe za novim zaduživanjem", rekao je Paunović. 

Fokus i na projektima na sjeveru

Što se kapitalnog dijela budžeta tiče, Paunović je rekao da je on za 30 miliona veći u odnosu na 2018. godinu.

"Izdaci za izgradnju prioritetne dionice autoputa planirani su u iznosu od 220 miliona. Sto miliona eura biće investirano u preko 150 aktivnih kapitalnih projekata širom Crne Gore, dok se u 2019. godini očekuje završetak preko 30 projekata", rekao je Paunović.

Fokus je, kaže, na projektima na sjeveru Crne Gore, koji se tiču obrazovanja, turizma...

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније