Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 12. 2018. 13:34 >> 13:09
16

NA KRAJU SEPTEMBRA

Državni dug 3,09 milijardi eura

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,09 milijardi eura ili 67,19 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija.

"Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 2,72 milijarde eura ili 59,06 odsto BDP-a", pokazao je najnoviji izvještaj Ministarstva o državnom dugu.

Spoljni dug je iznosio 2,7 milijardi eura, a unutrašnji 393,39 miliona eura.

Depoziti na kraju trećeg kvartala, uključujući 38,48 hiljada unci zlata, iznosili su 374,37 miliona eura ili 8,13 odsto BDP-a.

Iz Ministarstva su kazali da je tokom trećeg kvartala zaključen kreditni aranžman sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za drugi projekat energetske efikasnosti.

"Vrijednost kreditnog aranžmana je šest miliona eura, sa periodom otplate od 20 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatnu stopu euraibor plus 0,85 odsto", precizira se u saopštenju.

U izvještaju Ministarstva se navodi da su tokom trećeg kvartala dodatno povučen iznos od 73,61 milion eura, za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa je, za projekat finansiranja izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen iznos od 53,45 miliona dolara, odnosno 46,17 miliona eura.

"Takođe je, iz kreditnog aranžmana sa Export Development Canada, povučeno 18,1 milion eura, a iz kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope 3,77 miliona eura za projekat izgradnje i rekonstrukcije predškolskih ustanova u Crnoj Gori", dodaje se u izvještaju.

Iz Ministarstva su kazali da je u toku trećeg tromjesečja otplaćen državni dug po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 159,97 miliona eura, od čega se 139,47 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, a 20,5 miliona nerezidentima.

"Realizovana je i otplata po osnovu kamata u ukupnom iznosu od 12,18 miliona eura, od čega se 11,21 milion eura odnosi na otplatu kamata nerezidentima", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je u trećem kvartalu obavljena otplata po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 1,01 milion eura.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније