Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

05. 12. 2018. 16:39 >> 16:19
2

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Sa Turskom ojačati ekonomsku saradnju

Crna Gora i Turska trebalo bi da prodube odnose u oblasti ekonomije imajući u vidu investicioni potencijal Turske i strateške pravce naše ekonomije, ocijenio je predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je to saopštio tokom sastanka sa predsjednikom međunarodnog Odbora za vanjske poslove Velike narodne Skupštine Republike Turske Volkanom Bozkirom i članovima Odbora, koji borave u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje, Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom da se sastane sa predstavnicima Odbora u okviru parlamentarne saradnje Crne Gore i Turske, uvjeren da intenzivan politički dijalog značajno pospješuje saradnju i razvoj odnosa između dvije zemlje.

Potvrdio je zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa i afirmisao ulogu ambasadora te zemlje u unapređenju saradnje, prije svega u oblasti odbrane, obrazovanja i kulture.

“Značajan doprinos učvršćivanju veza između Crne Gore i Turske pružaju i predstavnici manjinskih naroda u obje zemlje”, ocijenio je Đukanović.

Posebno je važno, kazao je predsjednik, produbiti odnose u oblasti ekonomije imajući u vidu investicioni potencijal Turske i strateške pravce naše ekonomije.

Predsjednik međunarodnog Odbora za vanjske poslove Republike Turske, naglasio je da su počastvovani prilikom da se kao prvi Odbor koji je posjetio Crnu Goru, sastanu sa predsjednikom države sa kojom Turska baštini prijateljske i partnerske odnose.

“Crna Gora je važna za Tursku i predstavlja primjer skladnog života ljudi različitog etničkog porijekla i vjere u regionu i šire”, poručio je Bozkir.

Potvrdio je zainteresovanost turskih privrednika da sarađuju sa Crnom Gorom i pohvalio rezultate u oblasti obrazovanja i razmjene studenata.

Poseban potencijal za intenzivniju saradnju vidi u sektoru turizma, imajući u vidu već sada prepoznatljivost Crne Gore kao turističke destinacije u cijeloj Evropi.

“Sagovornici su se saglasili da Crna Gora ima lidersku poziciju u regionu u procesu integracija u EU, navodeći da je sam proces spovođenja reformi koji unapređuje kvalitet života građana i usvajanje evropskih vrijednosti najznačajniji benefit tog procesa”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je posebno ukazao i na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope u cilju njene stabilnosti i globalne konkurentnosti.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim prilikama na svjetskoj političkoj sceni i značaju oporavka odnosa u globalnoj politici.

Đukanović je u tom smislu iskazao poštovanje za odgovoran odnos Turske prema pitanju migranata i ulozi koju je Turska do sada imala u tom kontekstu, naročito u odnosu na sirijsku krizu, i dodatno istakao važan interes da se, što je moguće prije, dođe do stabilnosti u regionu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније