Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

03. 12. 2018. 12:01 >> 11:35

EBRD POKREĆE

Novo istraživanje o poslovnom okruženju i u CG

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona (EIB) i Svjetska banka (SB) pokreću novu seriju istraživanja preduzeća u više od 40 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

"Cilj istraživanja je da se od preduzeća iz privatnog sektora dobiju povratne informacije o stanju u poslovnom okruženju u svakoj od zemalja učesnica i da se te informacije koriste za procjenu mogućnosti i ograničenja rasta privatnog sektora", navodi se u saopštenju.

Iz EBRD-a su kazali da će u svakoj zemlji istraživanje biti sprovedeno putem intervjua sa privatnim firmama u sektorima proizvodnje i usluga.

"U Crnoj Gori je za prikupljanje podataka angažovan Ipsos i oni će intervjue sa nasumično odabranim firmama početi u decembru. Ovaj rad će se nastaviti do maja naredne godine, a očekuje se da će preliminarni rezultati istraživanja biti dostupni u drugoj polovini naredne godine", rekli su iz EBRD-a.

Nalazi istraživanja preduzeća, zajedno sa dodatnim informacijama iz sličnih istraživanja u drugim zemljama učesnicama, formiraće osnovu za dokazima utemeljen analitički rad, koji može baciti novo svjetlo na načine unaprijeđenja ulaganja, produktivnosti i ekonomskog rasta u tim zemljama.

"Ovo istraživanje je uporedivo sa drugim istraživanjima SB koja se za preduzeća sprovode širom svijeta, korišćenjem standardne metodologije", dodaje se u saopšenju.

Teme uključene u upitnik – poput produktivnosti, usvajanja tehnologije i inovacija, konkurencije, kvalifikovanosti radne snage, sive ekonomije, pristupa finansiskim uslugama, infrastrukturi i uticaju državnih propisa – biće uporedivi na globalnom nivou.

Istraživanje će, kako se navodi, obuhvatiti i modul koji se tiče 'zelene ekonomije'.

"Sadašnji krug istraživanja preduzeća će se realizovati u više od 40 ekonomija u Evropi, centralnoj Aziji na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније