Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

03. 12. 2018. 07:24 >> 06:59
1

OCJENA ANALITIČARA

Crnogorska ekonomija ide u dobrom smjeru

Crnogorska ekonomija se kreće u dobrom smjeru, ali ne treba biti euforičan. Bez sumnje u odnosu na prije dvije godine u daleko je boljem stanju sa, što je naročito važno, mnogo boljim izgledima, ma koliko neke negativnosti umanjivale ukupan rezultat i nastojanja Vlade, kaže ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

 

Da bi dali i približno zasnovanu ocjenu rada Markovićeve Vlade u dvogodišnjem periodu, treba imati na umu odakle je krenula i sa kakvim makroekonomskim indikatorima je startovala, a to su visok dug i budžetski deficit, visoka nezaposlenost, jenjavanje stranih investicija, prenapregnute javne finansije sa slabim izgledima…

“Javni dug je porastao i vjerujem da će rasti još. I dalje je visok budžetski deficit, ali sa realnim izgledima za značajno smanjenje, nezaposlenost je značajno smanjena preko četiri odsto. Javne finansije su u fazi konsolidacije i taj će proces potrajati, ali su u boljem stanju i sa znatno boljim izgledima nego prije. Poreski prihodi rastu, što govori i o funkcionalnijoj organizaciji poreskih službi. Strane direktne investicije su porasle za oko 50 odsto, što je izuzetno značajno, imajući u vidu njihov trend od ranije”, kaže Kostić za Pobjedu.

I u turizmu ministarstvo i naročito NTO adekvatno odgovaraju na rastući turistički talas u svijetu i bilježi stalni rast, što je Crnu Goru uvrstilo u sada već poznate turističke destinacije širom Evrope i svijeta.

“To nije za zanemariti, naprotiv, budući da se može reći da je turizam umnogome doprinio našem ekonomskom oporavku i da znatno doprinosi ublažavanju platnobilansne neravnoteže koja bi, da toga nema, mogla biti znatnije potencirana", objašnjava on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније