Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

29. 11. 2018. 11:55 >> 11:34
1

VLADA CRNE GORE

"Ekonomski laicizam Demokrata"

Predstavnici parlamentarnog bojkota, u nastojanjima da se umanje nesporni uspjesi koje je u prethodne dvije godine postigla Vlada Crne Gore, pribjegavaju u saopštavanju neistina, pa tako Demokrate saopštavaju da je prosječena zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 515 eura, što nije tačno, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

 

Iz Vlade podsjećaju da je 2011. prosječna neto zarada iznosila 484 eura, dok je 2017. bila 510 eura.

"U prvih devet mjeseci 2011. godine ona je iznosila 485 eura, dok je u prvih devet mjeseci 2018. na nivou 510 eura. Ovo su pouzdani, javni i provjerljivi podaci", tvrde u Vladi.

Podsjećaju da je, upoređujući prosječne zarade sa zemljama EU, premijer Duško Marković tokom premijerskog sata "potencirao da je prosječna zarada u Crnoj Gori veća nego u svim zemljama Zapadnog Balkana, pa 'čak i u odnosu na zemlje EU', misleći pritom na poznate pojedinačne primjere".

"U saopštenju političke stranke Demokratska Crna Gora netačna je i konstatacija da je Crna Gora po visini minimalne zarade iza svih članica EU. Ovo iz dva razloga. Prvi – sve članice EU nemaju zakonom utvrđenu minimalnu zaradu (Austija, Italija, Danska itd.). Drugi – praksa određivanja minimalne zarade (to znaju ozbiljni profesionalci) razlikuje se od države do države, pa se njena visina ne može upoređivati u apsolutnim iznosima. Minimalna zarada se obično upoređuje u odnosu na prosječnu zaradu u zemlji, pa ona u državama EU iznosi od 31 odsto do 55 odsto prosječne zarade", saopštula je Vlada.

Očigledno je, kako su saopštili iz Vlade, da je Demokratskoj Crnoj Gori osnovna literatura u poređenju ovog indikatora po zemljama bila sa interneta, i iz sadržaja namijenjenih laicima, a ne iz zvaničnih i priznatih dokumenata.

"Zaključujemo – uprkos velikim ali zaludnim naporima da se umanje uspjesi Vlade, ne mogu se opovrgnuti podaci o ekonomskom rastu od 4,8 odsto u prvih šest mjeseci ove godine; značajnom povećanju BDP u odnosu na 2011. godinu; smanjenju stope siromaštva u odnosu na 2011. (Podaci Svjetske banke), a posebno o preko 25.000 zaposlenih više u odnosu na prvih devet mjeseci 2011, i oko 11.000 zaposlenih više u odnosu na početak mandata 41. Vlade", stoji u reagovanju crnogorske Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније