Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

28. 11. 2018. 17:45 >> 17:19
1

POTPISAN UGOVOR

Kredit od 40 miliona za rekonstrukciju puteva

Vlada Crne Gore i Evropska investiciona banka potpisali su ugovor o kreditu od 40 miliona eura za finansiranje rekonstrukcije 125 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Ugovor su potpisali ministar finansija Darko Radunović i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Mateo Rivelini.

Projektom je planirana rekonstrukcija puteva Pljevlja – Mihajlovica, u dužini od 10 km, Barski most – Dobrakovo – Bijelo Polje, u dužini od 14,6 km, Berane – tunel Lokve – Rožaje, u dužini od 30,9 km, Lepenac – Ribarevine – Poda – Berane, u dužini od 39,8 km i Kamenovo – Petrovac – Bar, u dužini od 23,3 km.

"Ukupna dužina magistralnih puteva koji će se rekonstruisati sredstvima iz ovog kredita je 125 kilometara. Realizacija projekta očekuje se od 2019 – 2022. godine", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Radunović je prilikom potpisivanja naglasio da projekat „Program rekonstrukcije magistralnih puteva“ predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje između Evropske investicione banke i Crne Gore uz uvjerenje da će u velikoj mjeri doprinijeti unapređenju putne infrastrukture u Crnoj Gori.

Podsjetio je da se saradnja realizuje u oblasti putne i željezničke infrastrukture, komunalnih projekata, dok je za narednu godinu predviđeno da se saradnja proširi i na oblast obrazovanja.

„Kada je riječ o samim uslovima kreditiranja, ovaj kredit, u visini od 40 miliona eura, karakteriše period otplate koji ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno 5 godina. Kada je riječ o kamatnoj stopi, ona će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava što će zavisiti od uslova na tržištu. U svakom slučaju, konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om“, saopštio je ministar Radunović.

Rivelini je poručio da je počastvovan što danas kao predstavnik banke EU ima priliku da potpiše dva ugovora i istakao da je to u skladu sa ciljevima EU i razvojnim ciljevima Crne Gore i da će se ovim sredstvima unaprijediti lokalne ekonomije i podstaći ekonomski rast, ali i ekonomska otpornost.

Podsjetio je da zaključno sa danas potpisanim Sporazumima finansijska podrška Crnoj Gori od EIB-a iznosi 144,5 miliona eura i naglasio da je prošle godine za razvoj malih i srednjih preduzeća i za sektor željeznice odvojeno 140 miliona eura.

Najavio je da će do kraja godine biti još jedna donacija u iznosu od tri miliona eura za izgradnju novog postrojenja prerade otpadnih voda u Bijelom Polju, čime će se investicije dodatno povećati.

Potpisan je i Ugovor o donaciji Evropske investicione banke u iznosu od 1,5 miliona eura, za usluge nadzora nad izvođenjem radova na projektima po „Programu rekonstrukcija magistralnih puteva“.

Ugovor su potpisali direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača u ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva, i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Mateo Rivelini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније