Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Pobjeda ]

26. 11. 2018. 07:55   >>  07:27 2

CGES I CEDIS

Gubici na mreži koštali građane 14,4 miliona eura

Gubici u distributivnom sistemu prošle godine su iznosili 14,96 odsto, dok su gubici u prenosnom sistemu činili 3,52 odsto bruto domaćeg konzuma, pokazuju podaci Regulatorne agencije za energetiku RAE, piše Pojeda.

Gubici u prenosnom sistemu kojim upravlja Crnogorski elektroprenosni sistem CGES nijesu prelazili dozvoljenu granicu od 3,73 odsto, dok su gubici u distributivnom sistemu značajno iznad 8,43 odsto dozvoljenih gubitaka. Distributivni sistem kontroliše Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS.

RAE u svom izvještaju nije navodila kolika je vrijednost u eurima gubitaka na elektromreži. Iz CGES-a i CEDIS-a su te podatke dostavili.

Prema njihovim podacima, gubici na elektromreži su lani koštali potrošače 14,4 miliona eura. Od toga se 6,95 miliona odnosi na gubitke CGES-a, a 7,45 miliona na gubitke CEDIS-a. Gubici u prenosu su iznosili 126,9 gigavat-sati (gVh), a u distributivnom sistemu 399,56 gVh.

“Gubici u prenosnom sistemu se odnose isključivo na tehničke gubitke i predstavljaju gubitke usled proticanja elekgrične energije kroz provodnike i transformatore. Nivo tehničkih gubitaka u prenosnoj mreži je na nivou prosjeka u evropskim prenosnim mrežama, i u 2017. godini iznosili su 2,26 odsto. Trošak koji je CGES imao po osnovu gubitaka električne energije u prenosnom sistemu Crne Gore u 2017. godini, iznosio je 6.950.435 eura”, naveli su iz te kompanije.

Kada je u pitanju distributivni sistem, od 399,56gVh gubitaka, u tarife je transponovano 196 gVh, što je potrošače koštalo 7,45 miliona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније