Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

24. 11. 2018. 07:38   >>  07:14 3

IDUĆE GODINE

Prenos i distribucija skuplji 0,78 odsto

Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije, koju će plaćati domaćinstva u narednoj godini, biće veća 0,78 odsto u odnosu na ovogodišnju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).


Elektroprivreda (EPCG) još nije utvrdila cijenu električne energije za domaćinstva za narednu godinu, a iz RAE su saopštili Pobjedi da je elektroenergetska kompanija dužna da do sredine narednog mjeseca objavi cijene električne energije za narednu godinu. 

"Cijene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema električne energije utvrđene su odlukom RAE iz 2016. koja se odnosi na trogodišnji regulatorni period od prošle do naredne godine. Cijena korišćenja sistema koju će plaćati domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem u narednoj godini je 0,78 odsto veća u odnosu na cijenu iz prošle godine, dok je cijena gubitaka u narednoj godini 0,49 odsto manja u odnosu na cijenu iz ove godine”, kazali su iz RAE. 

Nova zakonska regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti (HUPX), uz određena ograničenja.

Iz EPCG je ranije saopšteno da cijena struje u narednoj godini neće biti niža, pozivajući se na trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi, koja je veća u odnosu na propisanu za ovu godinu. 

Iz RAE su podsjetili da prognoza kretanja cijena električne energije nije u mandatu tog regulatornog tijela. 

“RAE prati ispunjenje uslova u pogledu poštovanja gornjih granica promjene cijene električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstva. Agencija po objavljivanju novih cijena električne energije za domaćinstva i male kupce koji ne spadaju u kategoriju domaćinstava od strane snabdjevača obavlja ocjenu poštovanja gornjih ograničenja”, objasnili su iz RAE. 

Zakonom o energetici je propisano da cijena električne energije za domaćinstva može biti povećana maksimalno šest odsto. Regulatori su naveli da je EPCG kao snabdjevač navedenih kategorija kupaca, dužna da sredinom decembra objavi nove cijene električne energije za narednu godinu, odnosno najkasnije 15 dana prije početka primjene novih cijena. 

“Trenutno učešće cijene električne energije u ukupnom računu za kategoriju domaćinstva sa dvotarafnim mjerenjem iznosi 45 odsto”, precizirali su iz RAE.

EPCG je cijene koje su trenutno na snazi objavila 15. decembra prošle godine. Cijena električne energije je od 1. januara ove godine bila uvećana šest odsto u odnosu na prošlogodišnju cijenu, dok je na ukupnom računu bilo zabilježeno povećanje od 2,7 odsto. 

Sada je cijena električne energije bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV) 8,2 centa po kilovat satu (kWh), a sa PDV-om 9,92 centa. Iz EPCG je tada saopšteno da je značajni rast cijena na berzi uslovio uvećanje cijene energije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније