Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

21. 11. 2018. 16:57 >> 19:05
14

AUTOPUT

Druga dionica košta 273 miliona, može sufinansirati i EU

Nacionalna investiciona komisija dala je saglasnost na predlog da druga dionica autoputa od Mateševa do Andrijevice, koja će koštati 273 miliona eura, može biti sufinansirana sredstvima EU.

U Informaciji koju je usvojila Nacionalna investiciona komisija navedeno je da je, u skladu sa odlukom donijetom na Sastanku Upravnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), otvoren IV poziv za sufinansiranje sredstvima Evropske unije već spremnih projekata iz oblasti saobraćaja i energetike.

"Dionica Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po okončanji gradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, trebalo bi, prema procjeni da košta u izradi 273 miliona eura, pri čemu je predloženi iznos zahtjeva za sredstvima Evropske unije 54,6 miliona u skladu sa metodologijom ZIO da maksimalni dodijeljeni iznos može činiti 20 odsto cijene. Predmet aplikacije je priprema tenderske dokumentacije i izvođenje radova, a vodeća finansijska institucija u ovom projektu je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj", saopšteno je iz Vlade.

Za taj projekat su u junu 2017, nakon pregovora Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Evropskom komisijom, odobrena sredstva za pripremu Idejnog projekta i pratećeg Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo.

"Nacionalna investiciona komisija je razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi formiranja sektora Digitalna infrastruktura i dala saglasnost da se na Jedinstvenu listu projekata uključi dodatni sektor Digitalna infrastruktura. U cilju pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, pokrenuta je na prošlogodišnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu i tema razvoja digitalne infrastrukture na nivou regiona", kazali su iz Vlade.

Kako su istakli, imajući u vidu  značajne razlike i nedostatkee digitalne pokrivenosti između ruralnih i urbanih područja u okviru regiona, kao i činjenicu da mali broj domaćinstava ima pristup brzini interneta većoj od 10 Mb/s, neophodne su značajne investicije kako bi se ta oblast unaprijedila i postigli ciljevi Evropske unije postavljeni za period do 2025.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније