Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 11. 2018. 13:48   >>  20:11

MARKOVIĆ U BEČU

CG spremna da prihvati jeftiniji roming

Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali dio Unije mogu postati samo na osnovu pojedinačnih rezultata. To je u Beču nakon sastanaka sa premijerima šest država regiona saopštio komesar za proširenje Johanes Han. Domaćin skupa, austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da Unija može biti kompletna samo sa Zapadnim Balkanom, dok je crnogorski premijer Duško Marković najavio napredak Crne Gore do završetka austrijskog predsjedavanja.

"Budući da digitalno poslovanje ne poznaje nacionalne granice, ono predstavlja šansu za mlade zemlje koje pokušavaju da izgrade i osnaže svoju konkurentnost na regionalnom i evropskom nivou. Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju osnovu za pametan rast i nezaobilazne su u procesu transformacije privrede i društva u cjelini. Mi to u Crnoj Gori dobro razumijemo svi i političari i administracija. Zbog toga je danas Crna Gora jedna od najprestižnijih investicionih destinacija u Evropi", rekao je Marković u Beču.

Govoreći na panelu „Regionalna saradnja kao dio evropske integracije” premijer je podsjetio da je Crna Gora najnaprednija država u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da je od prošle godine punopravna članica NATO-a. Istakao je i da je naša država prethodne i ove godine ostvarila jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u regionu i Evropi, koje su iznosile 4,7 odsto prošle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove.

"Implementacija komponente 'Digitalizacija' kao dijela Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor treba da doprinese integraciji zemalja Zapadnobalkanske šestorke u panevropsko regionalno tržište unapređenjem širokopojasne infrastrukture, usaglašavanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije te povećanjem digitalne pismenosti", rekao je predsjednik Marković.

Premijer je ukazao da je Crna Gora napredovala na strateškom i zakonodavnom planu u oblasti digitalizacije, ali da ne zaostaje ni kada su u pitanju rezultati na terenu.

"Crna Gora je iznad regionalnog prosjeka po razvijenosti mreža i infrastrukture", rekao je premijer.

U prethodne dvije godine, kako je naveo predsjednik Marković, penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53% na 74%, a plan je da do kraja 2018. godine dostigne 80 odsto. To bi značilo, pojasnio je predsjednik Vlade, da četiri od pet crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband priključak u svojim domovima.

„Pokrivenost mobilnim 4G mrežama premašuje 97 odsto naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu i na nivou je EU”, kazao je predsjednik Marković.

On je dodao da je Crna Gora spremna da prihvati smanjenje cijena rominga u regionu te da smo podržali predlog Evropske komisije da na drugom Digitalnom samitu, koji će biti održan u Beogradu u aprilu 2019. godine potpišemo novi sporazum.

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je rekla na panelu da EU želi da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana na uspostavljanju digitalne agende. Ukazala je na činjenicu da digitalizacija predstavlja mogućnost za napredak i razvoj, ali i rizik i u tom kontekstu posebno naglasila važnost jačanja sajber bezbjednosti. Komesarka je rekla da EU podržava partnere dijeljenjem iskustava i dobrih praksi.

Komesarka Gabrijel je govorila i o naporima u jačanju infrastrukture, širokopojasnog interneta i o mogućnosti snižavanja cijena rominga između država regiona. Ukazala je na značaj ulaganja u ljude i njihovo obrazovanje. Važno je, kako je navela, osigurati da svi imaju adekvatne vještine kako bi se iskoristile prednosti digitalizacije.

Na panelu su govori i lideri zemalja Zapadnobalkanske šestorke koji su podržali jačanje digitalne agende ali i ukazali na neophodnost da politika otvorenih vrata EU ostane aktivna, te ocijenili da Balkan mora imati jasnu evropsku perspektivu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније