Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 11. 2018. 13:30   >>  13:09

PORESKA UPRAVA

Još 1.000 stečajeva ako ne izmire dugove

Poreska uprava ukinula je 1.200 rješenja o reprogramu duga, koji po tom osnovu iznosi skoro 42 miliona eura. Iz Poreske uprave poručuju da su, zbog neizmirenih obaveza, pokrenuli stečaj kod 42 dužnika, a to u 2019. planiraju da urade kod još 1.000 preduzeća koja ne izmiruju obaveze po osnovu reprogramiranog duga.

Prema evidenciji uplata obaveza kroz reprogram poreskog duga od decembra 2017. godine prihodovano je ukupno 22.626.367 eura pri čemu je 14.907.325 eura naplaćeno po osnovu jednokratne uplate, a 7.719.042 eura po osnovu mjesečnih rata.

“Stopa naplate reprogramirnih obaveza za sada se kreće oko 70%, a kod jednog broja obveznika evidentno je i kašnjenje s izmirivanjem tekućih obaveza, zbog čega je ukinuto preko 1.200 rješenja kojima se ukidaju rješenja o reprogramu kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali odredbe propisa”, saopšteno je iz PU.

Ukupna potraživanja obveznika, kod kojih su ukinuta rješenja, iznose 41.963.042 eura, pri čemu je osnovni dug 36.281.580 eura, a kamata 5.681.461 eura eura.

“Ukidanjem rješenja o reporgamu ovim poreksim obveznicima dospio je ukupan dug, a prema njima se u kontinuitetu preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate, a krajnja mjera predviđena Planom za upravljanje poreskim dugom predviđa predlaganje stečajnog postupka nako što se iscrpe svi ostali mehanizmi naplate”, poručuju iz PU.

Poreska uprava, kako kavode, od početka primjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja Privrednom sudu podnijela prijedloge za otvaranje stečaja kod 42 poreska obveznika.

Kažu da se taj mehanizam koristiti za sve obveznike kojima se ukinu rješenja o reprogamu, pa očekuju da će u prvom kvartalu 2019. godine stečaj uvesti u preko 1.000 preduzeća.

“Imajući u vidu da će se aktivnost ukidanja rješenja o reprorgamu nastaviti kod svih obveznika koji ne budu servsiriali dospjele obaveze, Poreska uprava koristi ovu priliku da upozori obveznike na važnost redovnog servisiranja, kako tekućih, tako i reprorgamiranih poreskih obaveza shodno donijetim rješenjima”, poručuju iz PU.

Podsjećanja radi, shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja reprogram poreskog potraživanja odobren je za 6.776 poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160.661.062,19€ i iznosom kamate od 23.689.040,92€, a najvažniji efekat istog je što su kroz ovaj mehanizam započela naplata potraživanja višegodišnje starosti od obveznbika kod kojih prethodno nije bilo moguće jednokratno naplatiti poreski dug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније