Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

16. 11. 2018. 17:58   >>  17:34

IZ URE SAOPŠTILI

Javni dug se učetvorostručio od 2006.

Javni dug Crne Gore se od 2006. godine do danas skoro učetvorostručio na oko 2,8 milijardi eura, saopštio je predstavnik Građanskog pokreta URA, Eldin Dobardžić, i dodao, da se, uprkos Vladinim prognozama, njegov iznos neće smanjiti naredne godine.

„Mi imamo već u narednoj godini euroobaveznice koje se moraju refinansirati. Znamo da se Ministarstvo finansija ponovo zadužilo po povoljnijim kamatnim stopama u iznosu od 500 miliona koji mora da se vraća u narednih sedam godina“, kazao je Dobardžić na konferenciji za novinare.

On je rekao da se u Ministarstvu hvale da je to dobra kamatna stopa.

„Tih 500 miliona padaju kao balast i dodatno su povećali naš javni dug“, tvrdi Dobardžić.

On je ocijenio da je veliki problem crnogorske ekonomije postojanje spoljnotrgovinskog deficita, koji je najveći u regionu i iznosi oko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Taj spoljnotrgovinski defcit je rezultat veoma loše pokrivenosti uvoza izvozom, koja je u prvim mjesecima ove godine iznosila 16,5 odsto, što je najmanje u regionu zemalja bivše Jugoslavije. Za posljednjih šest godina Crna Gora je za uvoz robe i usluga dala 9,5 milijarde EUR. Zemlja smo koja uvozi sve“, dodao je Dobardžić.

On je saopštio da bi za Crnu Goru bilo dobro da uvede progresivno oporezivanje na zarade.

„Teret krize bi se tako ravnopravno podijelio, pa bi oni sa najvećim primanjima davali više novca za porez“, naveo je Dobardžić.

Prema njegovim riječima, veliki problem predstavlja i visoki i nepremostivi jaz između, kako je kazao, uslovno siromašnog sjevera i bogatog juga i centralnog dijela zemlje.

Dobardžić tvrdi i da su Crnoj Gori potrebne investicije iz inostranstva koje bi peglale spoljnotrgovenski deficit u zemlji i podsticale proizvodnju.

On je rekao i da je auto-put Bar-Boljare, trebalo da se radi pod koncesionim aktom, a da se aerodromi sačuvaju od koncesije.

„To je nacionalno blago brzorastuće turističke destinacije kakva je Crna Gora i ključ problema u daljem razvoju tog preduzeća jeste partijski umjesto profesionalnog menadžmenta“, zaključio je Dobardžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније