Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

14. 11. 2018. 15:34   >>  15:11 1

MINISTARSTVO FINANSIJA

Budžet za 2019. blizu 2,4 milijarde eura

Budžet za narednu godinu, u iznosu od blizu 2,4 milijarde eura, pripremljen je kao razvojni i usmjeren na jačanje infrastrukture i unaprijeđenje i efikasniji javni servis prema građanima, saopštio je vršilac dužnosti direktora Direktorata za budžet, Bojan Paunović.

On je agenciji Mina-business kazao da će kapitalni budžet biti povećan i da će iznositi preko 300 miliona eura, što predstavlja najveće izdvajanje tog razvojnog segmenta budžeta u posljednjem periodu.

„Značajne investicije usmjeravaju se na izgradnju prioritetne dionice autoputa ali i ostalu saobraćajnu, turističku, obrazovnu i drugu infrastrukturu, sa posebnim fokusom na sjever zemlje", kazao je Paunović.

Crna Gora, kako je dodao, mora nastaviti da bude veliko gradilište u cilju daljeg jačanja konkurentnosti i doprinosa ekonomskom rastu.

„Budžetom će biti opredijeljeno više sredstava za oblast poljoprivrede, obrazovanja, kao i značajnih izdajanja za unapređenje sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga“, objasnio je Paunović.

Prema njegovim riječima, obezbijeđena je redovnost primanja, socijalnih davanja, kao i povećanje penzija kroz redovno usklađivanje.

„Zaduživanja će biti i u narednoj godini, ali isključivo u funkciji razvoja, odnosno za potrebe kapitalnih investicija, vraćanja i refinansiranja postojećeg duga. Tekuća potrošnja će se u potpunosi finansirati iz izvornih prihoda, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje“, saopštio je Paunović.

On je podsjetio da je Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, shodno zakonskim rokovima, pripremljen i razmatran na vladinim tijelima.

Međutim, njegovo formalno usvajanje na određeni način je uslovljeno usvajanjem zakona o državnoj upravi, koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

„Vlada će u kratkom roku donijeti Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kako bi sve eventualne promjene u organizaciji rada bile adekvatno reflektovane u budžetu za narednu godinu i na taj način stvoreni preduslovi za njegovu implementaciju, ali istovremeno i izbjegnuta potreba za tehničkim usaglašavanjem, odnosno izmjenama i dopunama zakona o budžetu već početkom naredne godine“, zaključio je Paunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније