Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

12. 11. 2018. 19:33   >>  19:10

U NAREDNE TRI GODINE

CEDIS: Za ulaganje u mrežu 50 miliona

Kvalitet snabdjevanja građana električnom energijom može biti značajno bolji, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da će 50 miliona eura koje je Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) opredijelio za ulaganje u mrežu značajno smanjiti broj i trajanje prekida.

„Ministarstvo i CEDIS nekoliko mjeseci unazad rade na pripremi programa revitalizacije niskonaponske mreže i u tom cilju je CEDIS opredijelio oko 50 miliona eura investicija za naredne tri godine“, rekla je Sekulić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa menadžmentom CEDIS-a.

Ona je kazala da CEDIS, sa tim novcem, namjerava da popravi značajno kvalitet snabdijevanja građana Crne Gore električnom energijom, sa namjerom da se smanji broj i trajanje prekida.

Sekulić je, odgovarajući na pitanje da ocijeni kvalitet snabdijevanja, rekla da se ta sredstva za ulaganje u mrežu ne bi opredjeljivala da je kvalitet na zadovoljavajućem nivou.

„Čini mi se da što smo dalje od Podgorice i određenih turističkih centara da je taj kvalitet sve slabiji. Naša distributivna mreža projektovana je za manji broj korisnika, ali ona mora da polako odgovara onome što su zahtjevi“, smatra Sekulić.

Ona je ocijenila da kvalitet snabdijevanja može biti značajno bolji.

„Ne želim da se okrenem ka tome potpuno kritički, jer znam da ljudi koji rade u CEDIS-u sa sredstvima sa kojima su raspolagali daju najbolje od sebe. Međutim u mrežu dugo nije ulagano“, dodala je Sekulić.

Ona je kazala da nije zadovoljna kao građanin i resorni ministar, jer da jeste ne bi bila danas tu i ne bi već neko vrijeme razgovarali o toj temi.

„Ne govorimo o klasičnoj zamjeni stubova i žice, već da će ovaj projekat da bude mjeren indiktorima koji govore o kvalitetu snabdjevanja. Svaki eurao koji bude uložen u mrežu mora biti opravdan brojem prekida, dužinom trajanja i kvalitetom naponskog nivoa koji koriste građani“, precizirala je Sekulić.

Prema njenim riječima, značajna je i tema priključenja na mrežu.

"Namjera nam je da u narednom periodu pokušamo kao Ministarstvo da iniciramo izmjenu određenog broja propisa koko bi značajno pojednostavili proces priključenja potrošača na mrežu“, kazala je Sekulić.

Izvršni direktor CEDIS-a, Zoran Đukanović, rekao je da je ta kompanija svjesna činjenice da, pogotovo u ruralnim područjima Crne Gore, kvalitet napajanja građana nije na zadovoljavajućem nivou.

„Kroz komunikaciju sa Vladom i Ministarstvom osmišljen je ovaj projekat kako bi u relativno kratkom periodu uložili oko 50 miliona eura u cilju popravljanja tih usluga, odnosno smanjenja trajanja prekida, njihovog broja, kao i da se poboljšaju naponske prilike građanima koji su na periferiji gradova i centara“, objasnio je Đukanović.

On je podsjetio da je mreža pravljena za mnogo manje potrebe građana nego što su danas, cijeli niz godina u nju nije ništa ulagano, a kasnije su prioriteti bile turističke regije.

„Konačno, mislim da više ovakvo stanje mreže ne može da se istrpi, odnosno da je suviše nizak kvalitet te usluge“, ocijenio je Đukanović.

On je kazao i da su priključenja na mrežu jedan od najsloženijih procesa u samom CEDIS-u.

„Tu smo donijeli neke zaključke i nadam se da ćemo doći do novih rješenja koja će skratiti vrijeme priključenja“, dodao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније