Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

11. 11. 2018. 12:44   >>  12:21

SEKULIĆ OCIJENIO

Poglavlje 17 biće zatvoreno među posljednjim

Poglavlje 17. koje se odnosi na evropsku i monetarnu uniju, trebalo bi da zbog kompleksnosti mjerila bude zatvoreno među posljednjim i da doprinese efikasnijem upravljanju javnim finansijama, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić.

“Imajući u vidu kompleksnost mjerila i činjenicu da je Poglavlje 17 otvoreno kao poslednje poglavlje u junu ove godine, realno je očekivati da ovo poglavlje bude zatvoreno među poslednjim”, rekao je Sekulić u intervjuu agenciji Mina-business.

Sekulić, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao je da će usklađivanje crnogorske legislative sa pravnom tekovinom Evropske unije, u oblasti evropske i monetarne unije, doprinijeti efikasnijioj i transparentnijoj ekonomskoj politici i upravljanju javnim finansijama.

“Izazovi za zatvaranje ovog poglavlja podrazumijevaju ispunjenje preuzetih obaveza u skladu sa evropskim standardima i propisima, što je sadržano u jasno definisanim mjerilima”, kazao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, mjerila podrazumijevaju izradu akcionog plana za usaglašavanje pravnog okvira sa pravnom tekovinom u oblasti ekonomske i monetarne unije, osiguravanje pune nezavisnosti Centralne banke Crne Gore u cilju utvrđivanja statusa, ciljeva, funkcije i zadataka, kao i zabranu monetarnog finansiranja javnog sektora.

“Mjerila podrazumijevaju i zabranu privilegovanog pristupa od javnih vlasti finansijskim institucijama i potpunu integraciju Centralne banke u Evropski sistem centralnih banaka”, dodao je Sekulić.

On je ocijenio da će usklađivanje crnogorske legislative sa evropskom pravnom tekovinom u toj oblasti uticati na unaprijeđenje ekonomskog ambijenta u potpunosti, što će doprinijeti obezbijeđivanju stabilnosti cijena i fiskalnoj stabilnosti.

“U skladu sa pravnom tekovinom EU, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti utvrđena su numerička fiskalna pravila predviđena kriterijima iz Mastrihta, koja se odnose na pravila o deficitu i javnom dugu”, podsjetio je Sekulić.

Definisani su limiti maksimalnog deficita i nivoa zaduženosti na nivou bruto domaćeg proizvoda.

Sekulić je podsjetio da je Skupština u julu prošle godine, na predlog Vlade, usvojila Fiskalnu strategiju, koju u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti donosi za vrijeme njenog mandata.

“Navedeni dokument postavlja polaznu osnovu za obezbijeđivanje zdravog finansijskog upravljanja”, smatra Sekulić.

On je saopštio da je u Predlogu Završnog računa budžeta Crne Gore za prošlu godinu navedeno da, ako se budžetska potrošnja umanji za izdatke za razvojne projekte, ostvaren je gotovinski suficit od 51,02 miliona EUR ili 1,2 odsto BDP-a.

“To ukazuje da su tekući izdaci finansirani iz tekućih prihoda, čime je ispunjen i jedan od glavnih ciljeva definisanih Fiskalnom strategijom”, tvrdi Sekulić.

On je podsjetio da je Vlada, u skladu sa Fiskalnom strategijom, usvojila i Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period do 2021. godine, donijela Pravce razvoja Crne Gore do 2021, kao i Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom do 2020.

“Vlada je u januaru ove godine usvojila Program ekonomskih reformi (PER) za period do 2020. godine, koji je strukturiran prema zahtjevima i metodologiji Evropske komisije (EK) i koji predstavlja ekonomsku politiku Crne Gore za ovu godinu i srednjoročni period”, rekao je Sekulić.

On smatra da je Izvještaj EK za ovu godinu prepoznao evidentan napredak Crne Gore u toj oblasti.

Komentarišući to što Crna Gora koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, Sekulić je kazao da se način na koji ga koristi razlikuje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji.

“Prilikom otvaranja poglavlja, istakli smo da ćemo težiti da ispunimo kriterijume za približavanje eurozoni i da će pitanje koriščenja eura kao zvaničnog sredstva plaćanja biti riješeno u toku pristupnih pregovora”, rekao je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније