Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Vikend novine; Objavila: M.M ]

10. 11. 2018. 08:06   >>  07:41

ZA DEVET MJESECI

Kladionice prihodovale skoro 15 miliona eura

Kladionice u Crnoj Gori su od januara do početka septembra ukupno prihodovale 14,882.377 eura, što je 5,5 miliona više nego u istom perodu prošle godine, saopšteno je iz Uprave za igre na sreću.

Profesor Srđan Vukadinović, komentarišući taj rezultat, zaključuje da je Crna Gora društvo gdje će igre na sreću donijeti više prihoda nego što će to učiniti proizvodne i razvojne djelatnosti.

“Bilo bi bolje da je taj prihod od skoro 15 miliona eura ostvaren u manjem preduzeću koje zapošljava 30 do 40 radnika, što bi Crnu Goru vodilo naprijed. Ovako postajemo zemlja u kojoj će funkcionisati samo kladionice i ugostiteljski objekti, dok će proizvodnja biti u zapećku”, ocijenio je Vukadinović.

Prema podacima Uprave za igre na sreću, za devet mjesecu prošle godine prihod kladionica je iznosio 9,374.178 eura. Rast od 5,5 miliona ostvaren je, pored ostalog, i zahvaljujući Svjetskom prvenstvu u fudbalu, čemu u prilog govori to da su kladionice samo za vrijeme njegovog održavanja tokom juna i jula prihodovale 3.869.800 eura.

Iz Uprave za igre na sreću za navode da je država, po osnovu koncesionih naknada, od januara do početka septembra prihodovala 10.325,831 eura. Vukadinović tvrdi da stope poreza na tu djelatnost treba da budu visočije.

“Stope poreza za proizvodnju i razvoj treba da budu mnogo niže nego za kladionice, koje ulažu samo u opremu, ali i ne u proizvodnju. Crna Gora mora razviti zakonodavstvo kojim se ulaže u u razvoj i potpuno destimulisati one koji misle da na lak način dođu do novca”, smatra Vukadinović.

On dodaje i da su kladionice u znatnoj mjeri etiketirana djelatnost, te da bi bilo dobro da dio njihovih prihoda ide pod posebnu budžetsku stavku posvećenu, na primjer, stipendiranju talentovanih ljudi. Tako će, kako naglašava, kladionice makar malo moći da ispeglaju” stvar.

Porast u ovogodišnjim prihodima od 5,5 miliona eura, kako Vukadinović navodi, posljedica je rasta nezaposlenosti i očekivanja velikog broja građana da mogu preko noći steći imetak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније