Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2018. 18:40 >> 18:16

OSAM POZICIJA

Crna Gora nazadovala na Doing business listi

Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju Svjetske banke (SB) o lakoći poslovanja, Doing business, zauzela 50. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što je pad za osam pozicija u odnosu na prethodnu godinu.

Iz SB je saopšteno da ovogodišnje lošije rangiranje ne znači nužno da se poslovno okruženje u Crnoj Gori pogoršalo.

„To ustvari naglašava činjenicu da su druge zemlje poboljšale svoje poslovno okruženje putem značajnih reformi i time su postale konkurentnije, dok u Crnoj Gori nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od oblasti koje se mjere u izvještaju“, objasnili su iz SB.

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, od zemalja Zapadnog Balkana Makedonija se našla na desetoj poziciji, Kosovo na 44, Srbija 48, Albanija 63 i Bosna i Hercegovina 89.

Izvještaj SB pod nazivom Trening za reformu, koji je danas objavljen, pokazao je da su ekonomije u regionu Evrope i centralne Azije ubrzale dinamiku reformi u cilju unaprijeđenja lakoće poslovanja za domaća mala i srednja preduzeća.

U regionu Evrope i centralne Azije, sprovedene su ukupno 54 poslovne reforme, u odnosu na 43 prethodne godine.

„Skoro sve od ukupno 23 zemlje regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mjesta i podstiču privatno poduzetništvo“, dodaje se u saopštenju.

Regionu pripadaju i dvije zemlje koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

„Ekonomije Evrope i centralne Azije su ponovo demonstrirale veoma snažnu posvećenost reformskoj agendi, koja ima za cilj promovisanje razvoja privatnog sektora i podsticanje organskog ekonomskog rasta i prosperiteta”, rekao je menadžer programa u Odeljenju za Doing Business, Santiago Croci Downes.

Ekonomije regiona su, kako se dodaje u izvještaju, generalno usmjerile svoje reformske napore ka unaprijeđenju spoljnotrgovinskog poslovanja i plaćanja poreza, putem devet odnosno osam reformi.

Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora.

„U prosjeku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po cijeni od 2,6 odsto vrijednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa visokim prihodom, uz isto potrebno vrijeme“, rekli su iz SB.

Kako se navodi u izvještaju, region nastavlja da bilježi slabije rezultate u pogledu priključivanja na elektromrežu.

Iz SB su kazali da su, od kada je 2003. počeo da se objavljuje izvještaj Doing Business, osnivanje firme i plaćanje poreza oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji.

„Kao posljedica toga, prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003. godine, a troškovi su značajno smanjeni sa 21 odsto dohotka po stanovniku 2003. na današnijh 3,6 odsto“, precizira se u izvještaju.

Vrijeme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze je prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније