Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 10. 2018. 17:50   >>  17:28

CBCG

Potpisali Sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić i glavni izvršni direktori svih poslovnih banaka u Crnoj Gori, potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje, koja se organizuje već 15 godina uzastopno.

Kampanja pod sloganom Prvi korak u sigurnu budućnost, podrazumijeva zajedničku akciju dodjele štednih knjižica djeci koja se rode od 31. oktobra do 6. novembra u Crnoj Gori.

Žugić je rekao da će djeci rođenoj u tom periodu, čiji roditelji otvore štednu knjižicu u nekoj od poslovnih banaka, CBCG pokloniti 200 eura, a banka za koju se roditelji opredijele još 200 eura.

„To je ukupno 400 eura i to će biti jednogodišnja oročena štednja. Nakon isteka godine, pitanje je za roditelje ko će i na koji način da koristi ta sredstva“, kazao je Žugić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je kampanja, koja se realizuje već 15. jubilarni put, u funkciji društvene odgovornosti i CBCG i komercijalnih banaka.

„Ta aktivnost je značajna sa stanovišta finansijske edukacije, inkluzije i pismenosti“, ocijenio je Žugić.

On je podsjetio da je Dan štednje ustanovljen 1924. godine u Milanu, kada je 27 država pokušalo da riješi probleme ekonomske recesije nakon Prvog svjetskog rata.

„Nedjelja štednje je bila u funkciji prevazilaženja problema ekonomskog zaostajanja, ali tada su kazali i rasipništva“, dodao je Žugić.

On je rekao da građani, koliko god da primaju, moraju imati i neki elemenat odgovornosti prema trošenju sredstava.

„Generalno moramo da imamo adekvatan odnos prema novcu. Štedeći mi ulažemo u sigurniju budućnost. Štednja ja dominatno u funkciji akumulacije, ulaganja i ekonomskog rasta i razvoja“, smatra Žugić.

On je saopštio da su crnogorske poslovne banke to prepoznale.

„Danas su depoziti na najvišem rekordnom nivou i iznose 3,5 milijardi eura, a od toga su 53 odsto depoziti građana. To znači da se u naš bankarski sistem u velikoj mjeri vraća povjerenje“, zaključio je Žugić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније