Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

11. 08. 2013. 17:54 >> 17:56
1

BRINE ZA CRNOGORCE

Mojsijev: Uzeli naš plan i izbacili nas

Doskorašnji izvršni direktor KAP-a Jurij Mojsijev kazao je, u otvorenom pismu čije djelove „ekskluzivno“ objavljuje IN4S, da je ''politički ološ postao važniji od sudbine najvećih preduzeća u zemlji i budućnosti privrede Crne Gore, te da su nepromišljeni potezi crnogorske vlasti upropastili planove za ozdravljenje podgoričkog Kombinata aluminijuma''.

„Uvijek smo bili protiv uvođenja stečaja koji je inicirala Vlada Crne Gore. Svo vrijeme smo bili uvjereni da će KAP postati faktor koji će doprinijeti značajnom jačanju crnogorske ekonomije, stvaranju profita za akcionare i za društvo u cjelini, i konstantno se kretati ka tom cilju. Međutim, nedosljedni koraci crnogorskih političara, u kombinaciji sa pokušajima da izbjegnu odgovornost, zakopajući glavu u pijesak, upropastili su te planove, i na kraju su doveli do sadašnje situacije. Zbog grešaka zvaničnika, na žalost, sada će ispaštati radnici KAP-a, čija je plata smanjena nekoliko puta, kao i crnogorski poreski obveznici, od kojih će se naplatiti garancije države “, stoji u obraćanju Mojsijeva.

„Prije osamnaest mjeseci, mi smo predložili Vladi Crne Gore plan akcije kojim je bilo moguće da se izbjegne davanje državne garancije u ukupnom iznosu od oko 120 miliona eura. Naš plan je predviđao da se smanji dug konvertovanjem istog u kapital KAP-ovih postrojenja i produžetkom ugovora za isporuku električne energije. Zahvaljujući restrukturiranju koje smo sproveli u KAP-u troškovi proizvodnje aluminijuma su smanjeni. Kao nagrada stigao je ugovor sa švajcarskim „Glenkorom“, čiji produžetak je trebao označiti razvoj KAP-a, čak i u teškim tržišnim uslovima. I sa poboljšanjem uslova na tržištu aluminijuma – trebalo je da napravimo profit“ – ističe Mojsijev dalje u pismu, konstatujući da plan nije usvojen jer Vlada i opozicija nisu uspjeli da se dogovore.

„Neću da pominjem konkretna imena koja su poznata svima. Želim, ipak da istaknem činjenicu da je politički ološ postao važniji od sudbine najvećih preduzeća u zemlji i budućnosti privrede Crne Gore“, naveo je Mojsijev.

„Ne tako davno, crnogorska vlada je pripremila svoj plan za očuvanje i razvoj KAP-a. Plan je skoro doslovno ponovio ono što smo mi ponudili prije toga. Sa jednom "malom" razlikom - plan ne podrazumijeva prisustvo nas kao stranog investitora“, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu Mojsijeva.

Mojsijev dalje navodi podatak kako su Rusi u privredu Crne Gore uložili 200 miliona eura.

„Ono što je nama učinjeno u civilizovanom svijetu se naziva eksproprijacija imovine, što je apsolutno neprihvatljivo. Zadržavamo pravo da osporimo odluku Vlade u odnosu na našu imovinu. Tražićemo obeštećenje i nadoknadu svih troškova nastalih našim investiranjem u privredu Crne Gore. Žalosno je što će u konačnoj analizi troškovi pasti na pleća poreskih obveznika“, brine Mojsijev i poentira – „ali, dugove morate da platite“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније