Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

28. 10. 2018. 11:27 >> 11:04
1

BOKAN OCIJENIO

CG tržište najotvorenije na Balkanu

Crnogorsko tržište je najotvorenije na Balkanu, ambijent za poslovanje je dobar i ovdje vrijedi potrošiti sredstva, znanje i energiju, kazao je predsjednik Odbora direktora kompanije Voli trade Dragan Bokan. Dalju borbu protiv sive ekonomije smatra najvećim zadatkom Vlade.

Komentarišući prednosti i nedostatke privređivanja na Balkanu Bokan je kazao da se tržište brzo mijenja, te da nosioci biznisa moraju adekvatno odgovoriti tom izazovu.

"Moramo se prilagoditi trendovima i raditi na sebi. Ne može se poslovati kao prije deset godina. Moramo investirati u razvoj kadrova i sistemski voditi poslove", poručuje Bokan.

On smatra da je crnogorsko tržište najotvorenije na Balkanu. Problematičnim smatra to što regionalni brendovi koji ovdje posluju samo žele da prodaju robu, ne ulažući u razvoj proizvodnih djelatnosti.

"Moramo da lobiramo i dovedemo krupne 'igrače' koji će pomoći razvoju crnogorske privrede", kazao je Bokan.

Dalju borbu protiv sive ekonomije smatra najvećim zadatkom Vlade.

Direktor bosansko-hercegovačke Ećo company, Suad Ećo poručuje da je u Regionu potrebno razvijati saradnju i konkurentnost. Smatra da je nužno međusobno priznati ateste i sertifikate kako se roba ne bi dugo zadržavala na granicama.

"Moramo imati proizvode koji su inovativni, originalni i sa dodatnom vrijednošću. Tek kada to postignemo, možemo izaći na tržište EU", rekao je Ećo.

Privredi je za to, kako je kazao, potrebna i pomoć države.

"Država treba da stvori ambijent bez ekonomske neizvjesnosti", smatra on.

Dodaje da država treba i da smanji stopu doprinosa na zarade zaposlenih, i tvrdi da je njena visina jedan od uzroka sive ekonomije.

Govoreći o problemu odliva stručnih kadrova, Ećo je rekao da oni odlaze zbog kvalitetnijeg života i ekonomske sigurnosti.

Predsjednik Uprave kosovske Exclusive Group, Gazmend Abraši istakao je važnost najavljenih investicija u infrastrukturu.

"Veliki sam optimista zbog investicija koje će se realizovati u Regionu u naredne četiri godine koje će nam pomoći da se razvojem približimo EU. Svi veći centri Zapadnog Balkana trebalo bi da se tješnje povežu novim saobraćajnicama do 2022. godine", rekao je Abrashi, podsjećajući da se očekuje i rekonstrukcije regionalnih željezničkih trasa, te izgradnja gasovoda IAP.

Predložio je osnivanje zajedničke agencije za promociju investicija u Regionu, koja će najvećim investitorima predočiti brojne povoljnosti za ulaganje u poslovanje na našem području. On ocjenjuje da sve što se proizvodi u trećim zemljama može da se uradi i u Jugoistočnoj Evropi.

Kako bi kosovski privrednici više koristili Luku Bar nephodno je najprije izgraditi putne pravce koji će unaprijediti saobraćajnu vezu između dvije države, među kojima su tunel na putu Peć-Rožaje, saobraćajnica Dečane-Plav i željeznička pruga Bijelo Polje-Berane-Peć, kazao je Abraši.

Svetozar Janevski smatra da se odliv kadrova može suzbiti samo novim investicijama u suprotnom, kako je kazao, postoji opasnost da odliv kadrova bude još mnogo veći kada se Region integriše u EU. Govoreći o konkurentnosti, on je insistirao na tome da domaće firme moraju imati dobar marketing da bi se njihovi kvalitetni proizvodi dobro plasirali na tržištu.

Anton Papež iz Slovenije osnovao je Intereg 2005. godine kada je, kako kaže, shvatio da za dobar biznis uopšte nije neophodno zaposliti mnogo ljudi. Oni su prvi u Evropi imali virtualnu hidrocentralu zasnovanu na elektronskim sistemima.

"Informacione tehnologije su vrijedne onoliko koliko se pomoću njih može poslova završiti. To su moćni alati koji pružaju velike mogućnosti, ali nije dovoljno imati ih za uspješno poslovanje, već su potrebni znanje i kvalitetni projekti", rekao je Papež.

Što se tiče razvoja biznisa u Regionu, on naglašava da je potrebno najprije uspješno poslovati u svom okruženju.

"Treba misliti globalno ali raditi lokalno", naglasio je Papež.

Region mora raditi na svojoj konkurentnosti i to će privući strani kapital ali i vratiti mlade koji su napustili svoje države. To je po njegovom mišljenju glavni zadatak zemalja Zapadnog Balkana.

Miodrag Kostić, predsjednik MK Group iz Srbije ocjenjuje da za biznis danas nije dovoljno imati znanje, hrabrost i energičnost.

"Potrebno je znanje pretvoriti u vještinu a nju u uspjeh koji će trajati", kaže Kostić.

Smatra da se ne može mnogo toga danas napraviti bez regionalnog širenja i povezivanja.

"Moramo da budemo najbolji u zemlji, pa u regiji i tek onda da se dokažemo na trećem tržištu", kazao je Kostić.

On je okarakterisao sivu ekonomiju kao jedan od tegova na nogama privrede dok je kao drugi naveo administraciju koja se, prema njegovim riječima, mora smanjiti i unaprijediti.

Vlasniku Volija poručio je da se ta kompanija mora širiti van Crne Gore kako bi osigurala razvoj.

Nikola Milović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kazao je da su poruke koje su se mogle čuti na svečanom otvaranju Konferencije, ohrabrujuće.

"Savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc je poručio da će Evropska unija biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je istakao da je uz očuvanje vizije ujedinjene Evrope, pomoć infrastrukturnom razvoju Zapadnog Balkana najvažniji doprinos koji EU može dati bržem izlasku iz zaostalosti svake od zemalja našeg regiona", kazao je Milović.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović je poručio da su regionu potrebne investicije u obrazovanje i infrastrukturu, ali i da je digitalizacija pokretač promjena i napretka, te da se digitalna integracija najbolje može postići regionalnom saradnjom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније