Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 10. 2018. 10:00   >>  09:45 3

MAŠINSKI FAKULTET

U CG se ne uvoze vozila predviđena za reciklažu

Netačni su i neutemeljeni navodi uvoznika polovnih automobila da se u Crnu Goru uvoze i prodaju vozila predviđena za reciklažu, saopšteno je s Mašinskog fakulteta u Podgorici.

 

Podsjećamo, mediji su juče objavili informaciju da je u posljednje vrijeme evidentan problem sa uvozom vozila koja su u inostranstvu predviđena za reciklažu.

"Mašinski fakultet kategorički odbija, kao netačne i neutemeljene, sve navode izvjesnih uvoznika korišćenih vozila u Crnu Goru koji se odnose na nesavjesnu i adekvatnu primjenu procedura uvoza korišćenih vozila", navode iz Dekanata Mašinskog fakulteta.

Pojasnili su da je procedura koja definiše uslove uvoza vozila u Crnu Goru usklađena "sa homologacionim propisima Evropske unije i Ujedinjenih nacija i propisana je Pravilnikom o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, objavljenom u Sl. listu CG br. 5/15, koji je inoviran novim i strožijim uslovima, objavljenim u Sl. listu CG br. 63/18".

"U skladu sa predmetnim Pravilnikom, Mašinski fakultet provjerava homologacione saobraznosti vozila, odnosno ispunjenosti uslova opremljenosti vozila u trenutku proizvodnje i u trenutku njihovog uvoza, na osnovu proizvođačke dokumentacije. Mašinski fakultet nema nadležnost neposrednog pregleda vozila. Opremljenost i ispravnost vozila se konstatuje u ovlašćenim tehničkim pregledima kroz neposredni pregled vozila, nakon čega se izdaje dokument o omogućavanju uvoza vozila ukoliko su svi propisani uslovi
ispunjeni", navode s Mašinskog fakulteta.

Predmetna vozila na koja ukazuju izvjesni uvoznici korišćenih automobila nijesu, tvrde s Mašinskog fakulteta, tehnički neispravna "jer kao takva ni na koji način ne bi mogla biti uvezena i registrovana u Crnoj Gori".

"Prema našim uvidima riječ je o vozilima za koja se vlasnici, zbog strožijih ekoloških kriterijuma u zemljama EU, stimulišu da ista daju na reciklažu i zamijene ekološki prihvatljivijim i novijim vozilima. Posebno naglašavamo da i u inostranstvu i kod nas postoje kriterijumi za obezbjeđivanje opremljenosti i tehničke ispravnosti vozila koji su usklađeni sa homologacionim propisima Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a ekološki kriterijum je uspostavljen na željenom nivou u svakoj zemlji posebno zavisno od kupovne moći građana. Ekološki kriterijum će u Crnoj Gori od 15. novembra biti na nivou Euro 4", pojasnili su s Mašinskog fakulteta.

Netačan je, kažu, podatak da vozila nijesu regularna za puštanje u saobraćaj u bilo kojoj zemlji jer se taj kriterijum donosi u svakoj zemlji posebno, time i kod nas, a činjenica je da su sva vozila koja se uvoze bila registrovana i korišćena zemljama iz kojih se uvoze.

"Netačan je i podatak da su dokumenta tih vozila uništena kao što je i netačan podatak da je i broj šasije uništen, jer da je tako ni jedno takvo vozilo ne bi imalo inostranu saobraćajnu dozvolu niti utisnuti broj šasije. Sva dokumentacija koja potvrdjuje ovaj navod je u Arhivi Mašinskog fakulteta. Mašinski fakultet stoji na raspolaganju za svaki razgovor i diskusiju o predmetnoj problematici i svim pitanjima koja su u našoj nadležnosti, u mjeri u kojoj to dozvoljava važeći Pravilnik", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније