Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2018. 17:10   >>  16:48

NURKOVIĆ SAOPŠTIO

Bez garancije za koncesionara Aerodroma

Država neće dati nikakvu garanciju budućem koncesionaru Aerodroma Crne Gore, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, i dodao da se benefiti mogu očekivati tek nakon davanja koncesije.

„Nikakve garancije država neće dati, a koncesionar, ako dođe do te realizacije, neće moći da stavi pod hipoteku imovinu aerodroma“, rekao je Nurković u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF), Vere Bulatović.

Ona je pitala Nurkovića da objasni građanima naum Vlade i resornog Ministarstva da Aerodrome Crne Gore da koncesionaru kojem će istovremeno biti garant za kredit.

Nurković je kazao da će se sva imovina koja se bude uvećala tokom perioda koncesije, ako to bude bilo na 30 godina, za taj period vratiti uvećana za sva ulaganja.

„U izuzetnoj situaciji, kada koncesionar uđe u nevolje, a zajmodavci nijesu u mogućnosti da nađu alternativno rješenje, kao što je reprogramiranje duga ili zamjena koncesionara, koncesija će biti ukinuta i aerodromi vraćeni državi. Vlada bi morala preuzeti određene finansijske obaveze“, objasnio je Nurković.

On je poručio da će se benefiti vidjeti tek nakon potpisivanja koncesije, ako do toga dođe.

„Sada je taj postupak u tri faze. U prvoj fazi razgovor o aktu i ugovoru o koncesiji, koji je finalizovan i trebalo bi skoro da ide prema Vladi. Zatim, slijedi postupak pretkvalifikacije da se dostave ponude od firmi koje bi trebalo da budu zainteresovane“, rekao je Nurković.

Te kvalitetne ponuđače će, kako je dodao, pozvati da dostave dokumentaciju i raspišu tender.

„Ako Vlada procijeni u bilo kojoj fazi da to nije dobar posao za Vladu, može da se prekine taj posao“, kazao je Nurković.

Poslanik DF-a, Milan Knežević pitao je ko je odgovoran za kašnjenje izgradnje autoputa i koliki iznos će građani Crne Gore morati da plate zbog svih znanih i tajnih propusta Vlade i resornog Ministarstva.

Nurković je kazao da prioritetna dionica autoputa neće biti završena u dogovorenom roku, zbog razloga koji su na strani izvođača radova.

„U slučaju probijanja rokova zbog potvrđenih razloga na strani izvođača radova, ugovorom o projektovanju i izgradnji dionice su investitoru data prava na naplatu penala. Takođe, ako ugovorne strane ne mogu postići saglasnost predviđena je mogućnost angažovanja komisije za rješavanje sporova, a u krajnjem i arbitraže pred sudom u Cirihu“, objasnio je Nurković.

Vlada je, kako je kazao, kontinuirano insistirala na dosljednjoj primjeni ugovornih odredbi, primjenjivih propisa i standarda sa ciljem obezbjeđenja kvaliteta radova.

„U tom smislu se ne može govoriti ni o kakvim propustima Ministarstva i Vlade“, dodao je Nurković.

Knežević je pitao ko će biti kriv za kašnjenje i koliko će koštati petlja.

„Hoće li nedostatak petlje koštati između 70 i 120 miliona eura? Plaća li to Vlada ili Kinezi? Ja vam tvrdim da će građani platiti petlju i da Kinezi neće platiti jedan cent ili juan“, rekao je Knežević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније