Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

21. 10. 2018. 22:43   >>  22:21

ZAŠTITA POTROŠAČA

Javna rasprava do 5. novembra

Ministarstvo ekonomije pozvalo je sve zainteresovane da se do 5. novembra prijave na javnu raspravu povodom Predloga izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača.

 

Ministarstvo je javnu raspravu pokrenulo početkom sedmice.

“Zainteresovani subjekti primjedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti Ministarstvu u pisanoj formi na propisanom obrascu”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo će nakon završetka javne rasprave razmotriti sve primjedbe i sačiniti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

U obrazloženju predloženog akta navodi se da je osnov za njegovo donošenje primarno usklađivanje sa evropskim direktivama.

„U zakonodavstvu Evropske unije (EU) korišćenje prava prodaje na daljinu i od vrata do vrata preko granice u praksi su vrlo ograničene, zato su države članice transponovale direktive sa dodatnim pravima potrošačima, koji ograničavaju trgovce u prodaji preko granice“, navodi se u tekstu.

Evropska komisija (EK) je kao razlog za donošenje nove direktive navela i nisko povjerenje potrošača da kupuju preko granice, jer je pregled pokazao da su potrošači uvjereni da je zaštita u drugim državama članicama niža i da postoji veći rizik da će nešto poći po zlu.

Kod prodaje na daljinu ustanovljeno je da oko 80 odsto potrošača kupuje na daljinu u Švedskoj, Danskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji, ali samo oko 14 do 24 odsto njih kupuje preko granice u Rumuniji, Grčkoj i Portugaliju.

„U postojećem zakonodavstvu Crne Gore već postoje određene odredbe o zaštiti potrošača kod sklapanja ugovora na daljinu ili van poslovnih prostorija, koje su usklađene sa evropskim direktivama, ali je bilo neophodno usklađivanje sa novim direktivama“, dodaje se u tekstu zakona.

Usvajanje ovog zakona, kako su kazali iz Ministarstva, predstavljaće važan segment u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa evropskim i imaće direktan uticaj na ostvarivanje visokog nivo zaštite potrošača u vezi sa ugovorima zaključenim između potrošača i trgovaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније