Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

21. 10. 2018. 08:17 >> 07:55
5

RADULOVIĆ ISTAKAO

Na skijalištu Kolašin 1600 zaštićen interes države

Prijedlog odluke, odnosno ugovora o davanju u zakup na 90 godina državnog zemljišta za izgradnju turističkog ski kompleksa Kolašin 1600 naći će se pred poslanicima na sjednici parlamenta koja je zakazana za 30. oktobar.

Poslanici će odlučiti da li će se zemljište dati konzorcijumu „Kolašin 1600“, koji čine ,,Ski resort Kolašin 1600“ i ,,Gener 2“ iz Tirane (Albanija), koji je na tender dostavio ponudu kojom nudi fiksnu zakupninu od 0,10 eura po kvadratu i 0,1 odsto neto profita svake godine.

Podsjetimo da je projektom predviđena izgradnja savremenog ski centra na južnim obroncima Bjelasice površine blizu 28 hektara. Izgradiće se dva ili tri hotela, apartmani, vile… Imaće vrhunsku uslugu i potpuno novu ponudu u regionu. Udaljen je 12 kilometara od Kolašina, a od susjednog projekta Kolašin 1450 dva do tri kilometra.

Prijedlog odluke, o kojoj će poslanici odlučivati prostom većinom, ovih dana prolazi skupštinska tijela, a ministar turizma Pavle Radulović je na posljednjoj sjednici Zakonodavnog odbora kazao da se ovim ugovorom štiti interes države i doprinosi razvoju turizma i kompletne ekonomije. Na pitanje da li je zakupnina dobro određena, s obzirom da se daje u zakup na 90 godina što je dug rok, ministar je kazao da je državi u interesu da se na tom prostoru razvije turizam, da se plaća porez.

“Ne mislim da ćemo, da tako kažem, malo uzeti. Nama je u interesu da investitor-zakupac zaradi što više, a ne da mu uzmemo recimo 0,2, 0,5 odsto godišnjeg profita plus devet odsto poreza na dobit i da ispadne da on plaća veći porez nego njegova konkurencija. Treba da navijamo da on čim prije završi ove objekte i da počne da živi taj veliki kompleks”, smatra Radulović.

On je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS Ane Nikolić, saopštio da država ne treba da bude vlasnik tog kompleksa.

“Država treba da živi od poreza, a ne od rente, a porez se naplaćuje od uspješnih, a ne od neuspješnih. Naše je da relaksiramo sva ostala davanja osim poreza i omogućimo ljudima da budu uspješni. Države kao tromi mehanizmi, ne računajući par izuzetaka, nigdje na svijetu nijesu uspjele da upravljaju biznisima koji su podložni brzim promjenama. Sama činjenica da je država obveznik Zakona o javnim nabavkama blokira iole pristojno funkcionisanje bilo kojeg ugostiteljskog objekta, a da ne pričamo o turističkom kompleksu”, ocijenio je Radulović.

Ministar je objasnio da se visina zakupa postavljena u ugovoru ne može mijenjati u narednih 90 godina, ukoliko zemljište bude dato u zakup.

On je objasnio da ugovor ima raskidnu klauzulu, predviđa bankarsku garanciju…

“Raskidna klauzula se aktivira u slučaju bilo koje vrste kašnjenja objasnio je on i podsjetio da je konzorcijum već uložio dosta novca da bi uopšte predao ponudu. Vlada, kako je kazao, nije htjela da „zatvori“ ugovor dok nije bila sigurna da može ispoštovati ono što se od nje traži. – Ko pažljivo bude čitao ugovor, vidjeće da je država dužna da dovede infrastrukturu do njihove urbanističke parcele koja se naslanja na skijalište Kolašin 1450. Već sada mogu da kažem da je infrastruktura tamo vodu završavamo, trafostanica se prima, put je završen. Oni su dužni da se bave otpadnim vodama i čvrstim komunalnim otpadom. Mi nijesmo dozvolili sebi da uđemo u takav rizik”, kaže Radulović.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније