Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 10. 2018. 19:59 >> 19:36
3

ZVANIČNI PODACI

Broj preduzeća uvećan 44 odsto

Zvanični podaci do kojih je došla Televizija Crne Gore, govore da je broj malih i srednjih preduzeća u našoj državi, za posljednjih sedam godina uvećan 44 odsto, tako da u ovom trenutku u Crnoj Gori posluje 27 hiljada malih i srednjih preduzeća.

Ako se uzmu u obzir te brojke, onda, kako kažu sagovornici dnevnika, možemo biti zadovoljni jer je evidentno da preduzetnička svijest cijelog društva raste.

Imajući, međutim, u vidu da bez podsticanja preduzetništva, Crna Gora ne može računati na onaj tempo ekonomskog i društvenog razvoja, koji nam je neophodan da sustignemo razvijenu evropu, onda na tom polju moramo još više raditi.

Od ekonomije u kojoj je država bila najveći poslodavac, Crna Gora posljednjih godina gradi privredu koja je bazirana na preduzetništvu. Sve veći broj građana upušta se u preduzetničke vode, što potvrđuju i zvanični podaci.

"U Crnoj Gori u ovom trenutku posluje oko 27 hiljada preduzeća, shodno podacima koje imamo od strane kolega iz Poreske uprave, to je napredak, odnosno povećan broj za nekih 44 odsto u odnosu na brojku koju smo imali u toku 2011. Za brojku građana koje ima Crna Gora smatramo da je to jedna značajna cifra" kazao je za TVCG Radosav Babić iz Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća.
Najveći broj malih i srednjih preduzeća osnovano je Glavnom gradu. Stanovnicima Podgorice koji žele privatan biznis, na raspolaganju je Biro za ekonomsku saradnju, koji preduzetnicima, pored besplatne izrade biznis plana, nudi i besplatno korišćenje kancelarija ali i usluge računovodstva.

"Neko ko je imao priliku da koristi uslugu biznis plana, biznis centra i besplatnih računovodstvenih usluga je zapravo dobio podršku od Glavnog grada u iznosu većem od 6 hiljada eura", kazala je Vanja Rajčić iz Bira za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada. 

A oni, ali i svi ostali koji razmišljaju da pokrenu biznis mogu računati i na kredite Investiciono razvojnog fonda, koji je u crnogorsku ekonomiju od 2016. plasirao 800 miliona eura, i finansirao blizu tri hiljade projekta.

"Ako uzmemo u obzir brojke, onda možemo da budemo zadovoljni, jer smo značajno doprinijeli za razvoj ukupne preduzetničke svijesti u Crnoj Gori. Međutim, ako uzmemo u obzir ono što je potrebno Crnoj Gori, onda se mora na tom polju značajno više raditi", kazao je Zoran Vukčević iz Investiciono-razvojnog fonda.

Za uspjeh u biznisu, najbitnija je dobra ideja. Ukoliko budete originalni i tržištu ponudite pravi proizvod ili uslugu, nedostatak novca ne može biti prepreka.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније