Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

15. 10. 2018. 23:11 >> 22:55
1

LAZOVIĆ PORUČIO

Obrazovanjem do razvoja

Ulaganje u obrazovanje put je do najsigurnijeg rasta i razvoja, poručeno je na promociji knjige “Digitalna ekonomija - nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni“, koja je večeras održana na Ekonomskom fakultetu.

 

Autori knjige, Vujica Lazović i Tamara Đuričković, ocijenili su da knjiga stiže u pravo vrijeme, kada Crna Gora aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno, u knjizi su objedinjene brojne teme koje rasvetljavaju taj koncept, posebno dajući prikaz šta sve novo u praktičnom i teorijskom smislu donosi digitalna ekonomija.

Autori knjige smatraju da digitalna ekonomija funkcioniše po različitim principima u odnosu na tradicionalnu, pa samim tim zahtijeva i drugačiju ekonomsku analizu.

Oni u knjizi daju odgovore na pitanja da li digitalna ekonomija povećava ili smanjuje razliku između bogatih i siromašnih, kako proniknuti u principe i suštinu njenog funkcionisanja, i kako od slabo razvijene industrijske ekonomije strukturnom transformacijom doći do konkurentne digitalne ekonomije.

Autori su saglasni i u tome da je korpus znanja vezan za ovu problematiku neizostavan segment modernog ekonomskog obrazovanja u eri digitalnih transformacija i snažnih konkurentskih nastupa na tržištu.

Lazović je, odgovarajući na pitanje kako od slabo razvijene industrijske ekonomije transformacijom doći do digitalno konkuretne ekonomije, rekao da postoji formula uspjeha.

„Ulaganjem u obrazovanje do najsigurnijeg rasta i razvoja“, istakao je Lazović.

Đuričković je, govoreći o aktuelnom pitanju digitalizacije države, na pitanje kada su zemlje e-spremne, kazala da „onog trenutka kada je država u mogućnosti da kreira usluge isključivo digitalnim putem a ne na tradicionalan način , možemo govoriti o njenoj e-spremnosti.”

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, istakao je da je držanje koraka sa tehnološkim dostignućima imperativ svih, „bilo da govorimo na mikroplanu o našim zanimanjima, ili na makroplanu o budućnosti države i njenoj pripremljenosti za ono što digitalizacija nosi“.

„Naš zadatak je da studentima Ekonomskog fakulteta obezbijedimo obrazovanje adekvatno potrebama savremenog tržišta rada, a jedan od načina da to postignemo je da im omogućimo pristup savremenoj literaturi”, kazao je Milović.

O knjizi su na promociji govorili i profesori Božo Krstajić sa Elektrotehničkog i Biljana Rondović sa Ekonomskog fakulteta.

Knjiga je, smatraju autori, namijenjena kako studentima, tako i ljudima iz svijeta biznisa, poslovne i javne administracije, inovatorima i promoterima startup biznisa, kao i široj čitalačkoj publici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније