Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Aleksandra Pavićević, TVCG

13. 10. 2018. 20:11 >> 22:37
11

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

CG može biti Davos na Balkanu

Program ekonomskog državljanstva obuhvatiće dvije hiljade investitora i u naredne tri godine donijeće Crnoj Gori više od milijardu eura, kazao je u razgovoru za TVCG predsjednik Arton Kapitala Armand Arton, koji već 15 godina izrađuje programe ekonomskog državljanstva.

Arton kaže da Crna Gora može da postane Davos na Balkanu i objašnjava da što je manja zemlja, uticaj programa ekonomskog državljanstva na ekonomiju je pozitivniji.

"Program je postavljen za 2000 investitora koji će u naredne tri godine da donesu više od milijardu eura Crnoj Gori. Udvostručiće se strane investicije i u tom periodu iznosiće 20 odsto prošlogodišnjeg BDP-a. Crna Gora je zemlja sa velikim potencijalom za biznis", kazao je Arton.

Crnogorska Vlada priprema normativne i proceduralne pretpostavke za početak programa ekonomskog državljanstva. Zainteresovani investitori moći će da ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata u nerazvijenom području ili 450.000 u razvijenom regionu, koje prethodno odobri Vlada. Biće naplaćivana i naknada do 100.000 eura po zahtjevu i usmjerena u poseban fond za nerazvijena područja, saopšteno je ranije iz Vlade.

Ta ulaganja predstavljaće šansu za razvoj sjevera. Arton ocjenjuje da će to biti prilika za zapošljavanje mladih.

"Razvoj ski-rizorta je ključan projekat za sjever. Takođe kongresni i korporativni turizam. Zašto kompanije i Vladine institucije ne bi održavale sastanke i seminare u hotelima na sjeveru, u predivnom okruženju, na primjer u Kolašinu", kaže Arton.

Ističe i da je za nove investicije neophodno poboljšati infrastrukturu na sjeveru zemlje.

"Vjerujem da će auto put biti odlična osnova i da ćete imati sezonu na sjeveru tokom cijele godine, a ne samo 5-6 mjeseci kao na obali. Znamo da i Crnogorci i stranci vole da idu na planinu i zimi i ljeti", rekao je Arton.

On savjetuje da Crna Gora treba da ostane otvorena za investitiore, jer je veoma privlačna za ulganje. Dokaz za to su Porto Novi, Luštica Bej i Porto Montenegro, koji su pozicionirali Crnu Goru na mapi prestižnih svjetskih turističkih destinacija.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније