Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2018. 14:02   >>  13:53 1

AGENCIJA MOODY'S

Dobra srednjoročna perspektiva Crne Gore

Kreditni rejting Crne Gore zasniva se na srednjoročnom ekonomskom rastu koji je dobar i procesu fiskalne konsolidacije i namjeri Vlade da osnaži fiskalnu poziciju, kazali su predstavnici međunarodne rejting agencije Moody’s.

Kreditna rejting agencija Moody’s nedavno je povećala kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan".

Iz te agencije su na sastanku sa delegacijom crnogorskog Ministarstva finansija, održanom u okviru redovnog jesenjeg zasijedanja Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na Baliju u Indoneziji, pozdravili spremnost Vlade Crne Gore da obezbijedi punu primjenu mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku kao važne za obezbjeđenje održivosti javnih finansija i stabilan ekonomski rast.

Ministar finansija Darko Radunović izrazio, kako je saopšteno iz ministarstva, izrazio je zadovoljstvo unapređenjem izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore i istakao da je Vlada Crne Gore posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. On je sagovornike informisao i o rezultatima fiskalne konsolidacije u ovoj godini.

"Ministar je naveo da trenutno radimo na sprovođenju mjera za dobijanje druge garancije Svjetske banke za razvojnu politiku, koja bi nam obezbijedila dodatna sredstva za dalje sprovođenje Strategije upravljanja javnim dugom Crne Gore i njegovim smanjenjem", navodi se u saopštenju.

Delegacija Ministarstva finasija Crne Gore koju čine Darko Radunović, ministar, i Nina Vujošević, državna sekretarka, razgovarali su i sa predstavnicima Deutsche Bank i Banca IMI - Intesa Sanpaolo Group.

Teme sastanka bile su najnoviji ekonomski trendovi u Crnoj Gori, očekivani rezultatim u oblasti fiskalne politike do kraja ove godine, kao i projekcije za 2019. godinu.

"Radunović je tokom odvojenih sastanaka sa predstavnicima dvije bankarske grupacije, izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i istakao značaj nastavka uspješne saradnje u budućnosti. On je na sastanku sagovornike informisao o namjerama Ministarstva finansija da obezbijedi hedžing aranžman za smanjenje valutnog rizika kada je riječ o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa, što se planira godišnjim zakonom o budžetu", navodi se u saopštenju.

Zvanični sastanci predstavnika Ministarstva finansija Crne Gore sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a u okviru redovnog jesenjeg zasijedanja, počinju sjutra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније